Tientallen gewonden en veel schade na zware aardbeving in hoofdstad Kroatië

Vele straten liggen vol puin.
REUTERS Vele straten liggen vol puin.
Een aardbeving heeft zondagochtend de Kroatische hoofdstad Zagreb getroffen. Vele gebouwen raakten beschadigd, inclusief de gekende kathedraal in het stadscentrum. Tientallen mensen raakten gewond en hadden verzorging nodig, een 15-jarig kind verkeert in kritieke toestand nadat het door hulpverleners werd aangetroffen in het puin van een pand.

De eerste beving trof de stad na 6 uur en had een magnitude van 5,3. Rond 7 uur volgde een tweede schok met magnitude van 5. De schok was voelbaar in de buurlanden.

De spits van een van de twee torens van de katholieke kathedraal brak af en viel meer dan 100 meter lager de grond op. Vele straten liggen vol puin. In het oude stadsdeel zijn gevels ingestort. Vele wijken zitten zonder stroom.

Een correspondent van AFP stelde vast dat vele inwoners de straat optrokken. De autoriteiten waarschuwen de bewoners die hun gebouw ontvluchtten om de social distancing-maatregelen gericht tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus te respecteren.

Volgens het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum bevond het epicentrum zich 7 kilometer ten noorden van Zagreb. De Balkan ligt in een actieve seismologische zone, aardbevingen zijn er frequent. 

AFP
REUTERS
AFP
AP
REUTERS
AFP
REUTERS
AP
AP7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dominique Van der Weken

  Wij hadden 5.7 vorige week in Salt Lake City. Het laatste wat je nodig hebt in deze tijden... sterkte ginder

 • Erik Svensson

  Zonde het is daar nog zo'n prachtige stad. Hopelijk valt het aantal slachtoffers nog mee

 • Carin Desmet

  Pfff triestig wereld is gaan vergaan... veel sterkte daar

 • Freddie Lamers

  Kan er nog wel bij. En wij hier maar doen of de wereld vergaat.

 • Peter Hegge

  Dat ook nog. Effe erbij nemen. De wereld wreekt zich.