Tientallen gewonden bij brand en ontploffing in voormalige bunker

Door een krachtige explosie in een bovengrondse bunker in Hamburg zijn vanmorgen 38 mensen gewond geraakt, onder hen ook twaalf brandweerlieden. In het gebouw lagen zo'n honderd vaten met etherische olie opgeslagen. In eerste instantie was in het gebouw brand ontstaan. De ontploffing deed zich voor terwijl de brandweer aan het blussen was.

"Er was een plotselinge ontsteking. De drukgolf was zo groot dat fietsers door de lucht werden geslingerd", vertelde een woordvoerder van de brandweer de publieke omroep NDR.

Volgens de brandweer moesten negentien mensen naar het ziekenhuis gebracht worden. Ze liepen rookvergiftiging, breuken en kneuzingen op, maar niemand is in levensgevaar. Gewonden die er minder ernstig aan toe waren, werden ter plaatse behandeld. De meesten hadden rook ingeademd.

In de omgeving van het pand hebben de hulpdiensten woningen ontruimd. Zo'n zestig buurtbewoners moesten hun huis uit. Op foto's was te zien dat er geen vlammen uit het pand kwamen, maar wel veel rook. De brandweer is van plan het pand vol schuim te spuiten en verwacht daar nog tot na de middag mee bezig te zijn.

Het pand stamt nog uit de Tweede Wereldoorlog. Twee verdiepingen werden gebruikt als opslagruimte voor de olie. Het is nog onduidelijk wat de brand en de explosie heeft veroorzaakt.

EPA
AFP
AP