Tientallen arrestaties bij protesten in Hongkong

Oproerpolitie houdt de wacht in Hongkong tijdens protestacties.
AFP Oproerpolitie houdt de wacht in Hongkong tijdens protestacties.
De politie in Hongkong heeft tientallen activisten opgepakt tijdens protestacties. Honderden mensen gingen dinsdagavond (lokale tijd) de straat op in de miljoenenstad. Zij blokkeerden soms ook wegen.

De politie greep uiteindelijk in en zegt 36 mannen en zeventien vrouwen te hebben opgepakt. Betogers zouden onder meer een samenscholingsverbod hebben overtreden dat is ingesteld vanwege de coronacrisis. Openbare bijeenkomsten met meer dan acht mensen zijn niet toegestaan.

De komende dagen staan meer protesten gepland in de voormalige Britse kroonkolonie, die sinds 1997 deel uitmaakt van de Volksrepubliek China. Inwoners van Hongkong hebben meer vrijheden dan mensen in andere delen van het land, maar die worden volgens betogers steeds verder ingeperkt.

Het protest in de regio barstte los op 9 juni 2019. Toen kwamen minstens 1 miljoen mensen de straat op om te betogen tegen een wet die het mogelijk zou maken verdachten van misdrijven uit te leveren aan China. Ook na het intrekken van de wet, bleef het protest aanhouden.

AFP
AFP
REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.