Tienjarig Mexicaans meisje met downsyndroom gescheiden van migrantenmoeder in VS

Het meisje verblijft momenteel samen met haar broer in een centrum in McAllen, Texas.
AFP Het meisje verblijft momenteel samen met haar broer in een centrum in McAllen, Texas.
Een Mexicaans meisje van tien jaar oud dat het syndroom van Down heeft, is een van de duizenden kinderen die recent van hun ouders gescheiden werden aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Dat deelt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken mee.

Het meisje en haar broer werden naar een opvangcentrum in McAllen, Texas gestuurd. Haar moeder werd overgebracht naar een centrum een uur verderop, nadat de familie probeerde de grens met de VS over te steken.

Luis Videgaray, de Mexicaanse buitenlandminister, zegt dat het Mexicaanse consulaat in samenwerking met de vader van het kind, die zelf legaal in de VS verblijft, er alles aan doet om het meisje vrij te krijgen. Het is “een bijzonder pijnlijke zaak” aldus Videgaray.

Luis Videgaray, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken.
REUTERS Luis Videgaray, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse grensbewakingsdienst liet al weten dat de moeder niet vervolgd zal worden. De vrouw werd op 3 juni samen met haar vijf kinderen aangetroffen in een voertuig dat bestuurd werd door een Amerikaanse burger. Drie van haar kinderen zijn Amerikaanse burgers en werden ondergebracht bij een tante, luidt het in een verklaring. De vrouw blijft wel aangehouden omdat ze tijdens het proces tegen de mensensmokkelaar zal moeten getuigen. Daarom werd ze gescheiden van haar twee andere kinderen die beide inwoners van Mexico zijn. De federale agentschappen “werken eraan om de moeder zo snel mogelijk met haar kinderen te herenigen”, klinkt het nog.

Schending mensenrechten

Videgaray zegt ook op de hoogte te zijn van het feit dat 21 Mexicaanse kinderen van hun ouders gescheiden werden. De meeste van hen werden teruggestuurd naar Mexico, maar zeven van hen zitten nog steeds opgesloten.

Ongeveer één procent van de kinderen die werden aangehouden aan de Amerikaanse grens zijn Mexicaans, aldus Videgaray. De meerderheid komt uit Guatemala, El Salvador en Honduras. Videgaray noemde de praktijk “wreed en onmenselijk”.

“De Mexicaanse overhead promoot illegale migratie op geen enkele manier”, voegt hij eraan toe. “Maar volgens onze grondwettelijke principes en overtuigingen kunnen we niet onverschillig blijven voor een daad die duidelijk een schending van de mensenrechten inhoudt en minderjarigen en kinderen, waaronder mensen met minderheden, in een kwetsbare positie plaatst.”

"Bla bla"

Corey Lewandowski, de voormalige campagnemanager van president Trump, deed het verhaal dinsdag op Fox News af als onzin. “Bla bla”, antwoordde hij toen Zac Petkanas, voormalig adviseur van het Democratisch Nationaal Comité, het meisje ter sprake bracht.

Een woordvoerder van het Amerikaanse gezondheidsministerie wilde niet reageren op de zaak. “Bij HHS (het departement van Gezondheid en Sociale Diensten, red.) plaatsen we de veiligheid en het belang van het kind altijd voorop”, deelde hij mee in een e-mail. “Dit zijn kwetsbare kinderen in moeilijke omstandigheden en HHS gaat erg zorgvuldig om met de behandeling van elk kind.”
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verlinden

  Allemaal leugens, ik geloof er niks van.

 • Bernaerts Diane

  Phil De Vleeschouwer: en hoe dikwijls moet er nog geschreven worden dat Obama géén kinderen van hun ouders scheidde voor jij zal stoppen die leugens te geloven? Zou Obama écht een pleidooi houden om dat niét te doen als hij het zelf ook deed? En wat die zever betreft over "in hun land blijven": het lijkt me de logica zelve dat dat meisje en haar moeder naar hun vader en echtgenoot wilden, die LEGAAL in de VS is!

 • an kobe

  Phil: dit gebeurde helemaal niet onder Obama. Het is een beleid van Trump, dat sinds mei 2018 in voege is. Onder Obama bestond de wet al die het wettelijk mogelijk maakt, maar de wet werd niet omgezet in beleid omdat het onmenselijk is. Laat je geen blaasjes wijsmaken door de Trump propagandamachine!

 • Tina Colpaert

  Allé ze hebben weer iets anders gevonden om mensen schuldgevoel en medeleven op te zadelen als ze in hun land blijven komen ze deze toestanden niet tegen punt opgelost!

 • Yves Van Rossem

  De regel is dat je de Verenigde Staten niet zomaar mag binnenglippen ... dus ik heb ook geen enkel probleem met deze aanpak. Trump doet er tenminste iets aan om de instroom in te perken ... en dat het een succes is! Omdat iemand het syndroom van Down heeft wijzigt niets aan de situatie ... hiervoor gelden dezelfde wetten en regels. Misschien moeten onze "top ministers" eens ten rade gaan bij Trump om het migrantenprobleem aan te pakken.