Tienermeisje verlost van gigantisch gezwel in gezicht

"Ik wil in de spiegel kunnen kijken en zien dat ik er anders uitzie", deze zware woorden sprak de 15-jarige Hennglise Dorvial uit Haïti voor ze in de VS onder het mes ging om een gigantische tumor in haar gezicht te laten verwijderen.

Het gezwel ontstond vier jaar geleden ter hoogte van haar sinussen. De tumor was toen ongeveer zo groot als een erwt. Vier jaar later was de tumor uitgegroeid tot een kolos van bijna twee kilo en was het gezicht van het meisje gruwelijk misvormd.

De internationale liefdadigheidsorganisatie Operation Smile regelde dat Hennglise eind vorige maand in Virginia, in de Verenigde Staten, onder het mes kon. Een team van drie dokters had liefst 12 uur nodig om het gezwel te verwijderen. Volgens William McGee, een van de drie artsen en CEO van Operation Smile, was de tumor van Hennglise de grootste die hij ooit verwijderde. De tiener heeft bovendien veel geluk dat het gezwel de basis van de schedel niet is binnengedrongen. De kans dat ze met ooit opnieuw zal kunnen zien met haar linkeroog, is evenwel uitgesloten.

Hennglise stopte met school toen de tumor in een jaar tijd bijna dubbel zo groot was geworden. Haar zus die een jaar jonger is, is naar eigen zeggen de enige vriendin die ze heeft. De tiener was naar eigen zeggen niet nerveus voor de operatie. Ze had maar één wens: "In de spiegel kunnen kijken en zien dat ik niet meer dezelfde ben."

Hennglise Dorvia (15) na haar uren durende operatie.
Operation Smile Hennglise Dorvia (15) na haar uren durende operatie.