Tienerdochters vermoorden vader na jarenlang geweld en misbruik, nu dreigen ze zelf de rekening te moeten betalen

Maria (17), Kristina (20) en Angelina (18) Khachaturyan.
RV Maria (17), Kristina (20) en Angelina (18) Khachaturyan.
Grote verontwaardiging in Rusland: drie zussen die hun vader uit wettige zelfverdediging vermoord hebben, krijgen toch nog een proces aan hun been. Kristina en Angelina Khachaturyan riskeren celstraffen van acht tot twintig jaar. Maria hoeft niets meer te vrezen omdat ze “de impact van haar daden niet kon inschatten”.

Het trio werd jarenlang mishandeld, vernederd en verkracht door de maffiabaas uit Moskou. Vorig jaar vonden ze de moed om terug te slaan: de oudste spoot pepperspray in zijn gezicht, de middelste sloeg hem op het hoofd met een hamer en de jongste stak een jagersmes recht in zijn hart.

De meisjes waren op het moment van de dodelijke vergelding 17, 18 en 19 jaar. Uit het onderzoek bleek echter al snel dat zij in deze zaak zélf slachtoffer waren. Tal van experts oordeelden dat veroordelingen in dit geval geen zin hadden. Een rechter liet hen daarop vrij.

Nu er plots toch een moordproces komt, staan advocaten en mensenrechtenactivisten in Rusland op hun achterste poten. “Niemand stelt in vraag dat het leven van die meisjes in gevaar was. Maar wie zich verdedigt, belandt in Rusland bijna altijd op het beklaagdenbankje”, oordeelt een van hun advocaten. Samen met twee andere collega’s heeft hij beroep aangetekend tegen de beslissing.

Mikhail Khachaturyan met zijn dochter Angelina.
RV Mikhail Khachaturyan met zijn dochter Angelina.

“Pepperspray om hen wakker te maken”
Uit het rapport blijkt alvast dat Mikhail Khachaturyan zich als een vreselijke tiran gedroeg. Zo moesten ze zich bijvoorbeeld geregeld voor zijn neus uitkleden en hem helpen bevredigen. “Hij zei dat hij last had van zijn prostaat en zo kon hij misschien genezen.”

Een van de dochters kreeg ook te horen dat zij de plek van haar moeder moest innemen. “Ik ga met je trouwen en je zult mijn baby baren”, klonk het uit zijn mond.

Op een van de foto’s is te zien hoe bloed van het gezicht van Angelina stroomt. “Hij kickte erop om hen te vernederen. Om hen wakker te maken, spoot hij bijvoorbeeld pepperspray in hun gezicht. Met het jagersmes had hij eerder ook al Maria en de moeder van de meisjes verwond.” Ironisch genoeg werden net die wapens ingezet om hem de jarenlange lijdensweg betaald te zetten.

Het bloed droop van het gezicht.
RV Het bloed droop van het gezicht.

“Wetgeving is absurd”
Anna Rivana is directrice van een organisatie die opkomt voor slachtoffers van huiselijk geweld. “We leven in een land waar het voor een vrouw makkelijker is om te sterven dan om zich te verdedigen”, stelt zij. “Er moet al iemand met een bijl voor je neus staan alvorens er sprake kan zijn van wettige zelfverdediging. En pas op, die dader mag dan ook niet op té gruwelijke wijze aan zijn einde komen. De wetgeving daaromtrent is absurd. Ik had gehoopt dat deze zaak voor verandering had kunnen zorgen, maar nu geloof ik er niet meer in.”

“Als de zussen achter slot en grendel verdwijnen, noem ik dat een schande voor het Russische gerecht”, besluit de voormalige presidentskandidate Ksenia Sobchak. “Hun vader kampte met ernstige mentale problemen, dat is bewezen. Ze hebben letterlijk gevochten voor hun leven, een andere keuze hadden ze niet.”

Een petitie om de moordaanklacht te laten vallen, is inmiddels al meer dan 120.000 keer ondertekend. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Ingush

  ik ben van Rusland en er is geen enkele bewijs van mishandeling voorgelegd

 • billy brenders

  Grappig dat met alles dat gebeurt in Rusland het woordt Putin wordt gebruikt terwijl normaal gezien het gerecht altijd boven de President, minister en dergelijke staat in elke democratie en dat Putin in feiten hier niks mee heeft te maken.( Als men de russische grondwet zou lezen dan zou men dat ook weten) Amerikaanse propaganda gaat ver dat zelfs mensen het van hier gaan gebruiken.

 • karl van dyck

  Een vettige viespeuk. Dat druipt er gewoon zo vanaf. En de wereld is er van vergeven. Mooi opgedist in maatpak,maar achter deze maskers schuilt de duivel.

 • Belinda Vanderhallen

  Uiteraard dient er een rechtszaak te komen,ook al worden ze vrijgesproken. Indien dit voorbij zou gaan zonder rechtszaak, dan denkt straks iedereen dat je zomaar kan moorden, zolang je maar een goede reden voorlegt.

 • Angelo Cabooter

  Ik hoop dat ze worden vrijgesproken wegens wettige zelfverdediging. Er zijn genoeg bewijzen die aantonen dat het uit wettige zelfverdediging was.