Tiener wacht in isoleercel op onthoofding in Saoedi-Arabië

Abdullah al-Zaher was amper 15 toen hij opgepakt werd. Hij wordt eerstdaags onthoofd in Saoedi-Arabië.
kos Abdullah al-Zaher was amper 15 toen hij opgepakt werd. Hij wordt eerstdaags onthoofd in Saoedi-Arabië.
Abdullah al-Zaher wacht in een isoleercel op zijn onthoofding. De jongeman was amper vijftien toen hij opgepakt werd. Zijn misdaad? Hij nam deel aan een van de betogingen tijdens de Arabische Lente van 2012. Samen met nog 52 andere gevangenen kreeg hij voor het protest van de regering in Saoedi-Arabië de doodstraf.

De veroordeelden worden eerstdaags op hetzelfde tijdstip in negen verschillende steden geëxecuteerd. Volgens de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Reprieve werd Abdullah net als andere jongeren gemarteld door de Saoedische veiligheidsdiensten tot ze overgingen tot bekentenissen. De jongens mochten toen ook geen contact hebben met hun familie of een advocaat. "Wat we van zijn familie en twee andere families van jongeren weten, is dat ze momenteel in een isoleercel wachten op hun executie", aldus een woordvoerder van Reprieve.

Abdullah nam deel aan de protesten in Qatif in het oosten van Saoedi-Arabië. Hij werd niet alleen beschuldigd van deelname aan een betoging maar ook van brandstichting en het gooien van molotovcocktails. In oktober van vorig jaar werd hij door een speciale rechtbank in de hoofdstad Riaydh tot de doodstraf veroordeeld. Sindsdien zit hij in een isoleercel opgesloten in de gevangenis van Asir.

Volgens Amnesty International werden in Saoedi-Arabië de voorbije dertig jaar al 2.200 gevangenen geëxecuteerd waaronder ook tieners, jonger dan achttien, en dat is een schending van de internationale kinderrechten.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels