Tiener van virale foto eist 800 miljoen dollar aan schadevergoedingen

Nicholas Sandmann neus aan neus met Nathan Phillips.
REUTERS Nicholas Sandmann neus aan neus met Nathan Phillips.
De Amerikaanse tiener die in januari wereldberoemd werd toen een video viraal ging waarop hij uitdagend leek te grijnzen naar een man van indiaanse afkomst, eist van drie mediabedrijven een schadevergoeding van in totaal 800 miljoen dollar. Dat is zo’n 714 miljoen euro.

Het filmpje veroorzaakte flink wat opschudding toen het in januari op sociale media verscheen. Op de beelden was Nicholas Sandmann (16) uit Covington, Kentucky te zien, met de bekende rode ‘Make America Great Again’-pet van Donald Trump op het hoofd en een schijnbaar uitdagende grijns op zijn gezicht. Hij stond neus aan neus met een man van indiaanse afkomst, Nathan Phillips (64).

Abortus

Sandmann bleek samen met enkele andere tieners naar Washington DC afgezakt te zijn voor een betoging tegen abortus; Phillips deed mee aan de ‘Mars van het Inheemse Volk’. En het was een andere deelnemer van die laatste mars die de beelden maakte en deelde: een kort filmpje op Instagram en een langere versie op YouTube.


Het korte filmpje ging echter pas viraal toen het gedeeld werd door een Twitteraccount met de naam Talia. “Deze MAGA-loser valt vol leedvermaak een Amerikaan van indiaanse afkomst lastig”, stond erbij. In geen tijd bekeken miljoenen mensen de beelden. En er kwam een storm van reacties.

De tweet die het vuur aan de lont stak.
RV De tweet die het vuur aan de lont stak.

Verscheidene nieuwsmedia brachten het verhaal en de verontwaardiging, maar uiteindelijk bleek er iets heel anders aan de hand. Nieuwszender CNN zocht én vond de maker van de beelden en de lange versie toonde hoe de conservatieve jongeren ruzie hadden gekregen met aanhangers van de Black Hebrew Israelites, een beweging van zwarten die beweert van de Israëlieten uit de Bijbel af te stammen. Phillips had geprobeerd de gemoederen te bedaren.

Sandmann reageerde even later ook zelf en zei dat ook híj de gemoederen had proberen te bedaren. Hij ontkende met Phillips gesproken te hebben. “Ik geloofde dat door kalm en bewegingsloos te blijven de situatie net zou stabiliseren”, vertelde hij achteraf.

Klacht

De tiener en zijn ouders namen een advocaat onder de arm en dienden daarop een klacht in tegen enkele nieuwsmedia wegens laster, omdat hij op een foutieve manier was voorgesteld. Hij vervolgde The Washington Post al voor 250 miljoen dollar en CNN voor 275 miljoen dollar. En daar is gisteren ook NBC Universal bijgekomen, de eigenaar van NBC en MSNBC. Van dat mediabedrijf wil hij ook 275 miljoen dollar, wat het totaal op 800 miljoen dollar of 714 miljoen euro brengt. 

“Nicholas heeft geen haatmisdrijf uitgelokt en zich niet als een racist gedragen”, zegt zijn advocaat L. Lin Wood, die gespecialiseerd is in smaadzaken. “Hij wil dat NBC en MSNBC aansprakelijk gesteld worden voor hun valse beschuldigingen, die zeker een week lang gepubliceerd werden.”

Volgens de klacht zou de manier waarop over het incident bericht werd op de populaire zender “in ernstige mate bijgedragen hebben aan de mediarel, waardoor Nicholas het lijdend voorwerp werd van publieke hoon, spot en ernstige fysieke bedreigingen”. Dat zou zijn reputatie geschaad hebben, “emotioneel leed” veroorzaakt hebben en “geestelijk lijden”. In tegenstelling tot andere media zou NBC Universal ook geen correcties gepubliceerd hebben of verontschuldigingen.

Politieke motieven

NBC Universal heeft nog niet gereageerd. Het gaat om een bedrag dat overeenkomt met 2,344 procent van het netto-inkomen van Comcast afgelopen jaar. The Washington Post vroeg vorige maand al om de klacht onontvankelijk te verklaren met als argument dat er politieke motieven achter zitten. The Post schrijft immers kritisch over president Trump. 
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Cooks

  Alles is daar mogelijk... Zowat 15 jaar geleden vroeg een vrouw er een enorm bedrag aan schadevergoeding aan een firma omdat haar kat in hun microgolfoven was ontploft. "Want", zei ze, "er stond nergens in de handleiding dat je je kat daar niet mocht in steken"....

 • Cedric della Faille

  als je zijn dikke schijnheilige glimlach ziet op zijn gezicht dan verdient hij de volle lading van de media

 • Jonas Buyle

  Ik geloof dat de schadevergoeding te maken heeft met de winst op de advertenties die gemaakt is met het virale filmpje. Die jongen was alleszins het verstandigst en meest beheerst tussen losgeslagen volwassenen. In ruil kreeg hij de wereld over zich en ontving hij oa doodsbedreigingen omdat de media, het verhaal volledig verdraaid hadden. Erg symbolische zaak.

 • rik van dijck

  Ne storm in een glas water ... typisch ... en dan maar miljoenen eisen ... tsssss , zieke wereld man , echt

 • Niko Karavas

  Hoog tijd dat er opgetreden wordt tegen de manipulatie van links in de media, ze begaan elke dan wel een misdaad.