Tiener moet 31 miljoen euro betalen omdat hij op domme manier bosbrand veroorzaakte

De bosbranden bij Oregon.
AP De bosbranden bij Oregon.
Een tiener heeft in de Amerikaanse staat Oregon op nogal lichtzinnige wijze een enorme bosbrand veroorzaakt. Als straf moet hij nu een schadevergoeding van maar liefst 36.618.330 dollar (rond de 31 miljoen euro; nvdr) betalen. "Dat bedrag is niet overdreven, die jongen heeft nu eenmaal zo veel financiële schade veroorzaakt", schreef rechter John A. Olson in zijn vonnis. Ook de kosten voor de brandbestrijding werden mee in rekening gebracht.

De destijds 15-jarige jongen gaf toe dat hij in september in de Eagle Creek Canyon in het noordwesten van de VS vuurwerkpijlen afgestoken had. Daarmee veroorzaakte hij een enorme brand die zich uitbreidde over bijna 200 vierkante kilometer in de rotsachtige Columbia River Gorge. Dat is een populair wandelgebied voor trekkers, ook enorm veel vegetatie ging verloren. 

Meer dan duizend brandweerlui waren weken in de weer om de brand te bedwingen. Minstens vier huizen gingen in de vlammen op en honderden mensen moesten in veiligheid gebracht worden. Een snelweg die door het gebied loopt, moest tien dagen lang afgesloten worden. Pas eind november slaagde de brandweer erin om de vlammenzee volledig onder controle te brengen.

AP

152 excuusbriefjes
In februari was de jongen al tot vijf jaar voorwaardelijk en 2.000 uur gemeenschapsdienst bij de afdeling bosbeheer veroordeeld. Hij moest ook 152 excuusbriefjes schrijven aan mensen die door de brand getroffen werden. Daarbij hoorden ook wandelaars die tijdelijk door de vlammen ingesloten werden.

De advocaat van de jongen noemde de enorme schadevergoeding "absurd" en "compleet zinloos". Hij riep de rechter op om met een redelijk en adequaat bedrag op de proppen te komen.

Maar de jongen hoeft waarschijnlijk niet de volledige schadevergoeding te betalen. Volgens de wet kan een rechtbank de betalingen na tien jaar stoppen als de jongen zijn voorwaardelijke straf uitgezeten heeft, geen andere misdrijven pleegt en zich aan het betalingsplan houdt.
28 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Paul Philippaerts

  In us kent justitie ook iets van pamperen. Daar zijn ouders blijkbaar ook niet meer verantwoordelijk de misdaden van hun kinderen. Kinderen produceren en ze niet opvoeden zal de ondergang van de wereld tot gevolg hebben.

 • Victor Munster

  Ben niet op de hoogte van de situatie in de V.S., maar als een vijftienjarige hier zo'n toer uitsteekt, mogen zijn ouders ervoor opdraaien. En die zullen waarschijnlijk wel geen "familiale verzekering" hebben (dat kost ginder waarschijnlijk handen vol geld).

 • johanneke li

  beetje overdreven, van een 15-jarige kan je al eens stommiteiten verwachten. hij dient gestraft te worden voor de brandstichting op zich, maar dat het vuur zich over 200 vierkante kilometer verspreidt is gewoon het werk van de wind in combinatie met de droogte. voor hetzelfde geld was het bos zonder zijn toedoen ook in brand gevlogen met dezelfde gevolgen. eens het bos er kwetsbaar voor is, is er maar weinig nodig voor een snelle verspreiding van het vuur.

 • willy cornille

  Deze geldstraf is symbolisch en dom. Een nuchtere mens weet dat je dit bedrag nooit kan ophoesten. In zijn plaats, eens meerderjarig , vertrekken naar een land dat géén uitleveringsverdrag heeft met de VS. In Zuid America zijn er genoeg.

 • Pascal De Groote

  Aan de andere kant moet je die jongen niet gans zijn leven in de armoede duwen voor een stommiteit.