Tiener ernstig gewond nadat e-sigaret ontploft: “We wisten niet dat een vaper zoiets kon aanrichten”

REUTERS
Een jonge Amerikaan is gewond geraakt toen de elektronische sigaret in zijn mond explodeerde.  Austin Adams (17) liep onder meer een verbrijzelde kaak en brandwonden op. “Ik had geen idee dat een vaper zoiets kon aanrichten”, verklaarde de behandelende traumachirurg.

Austin uit de staat Nevada wou van zijn rookverslaving af en had zijn zinnen gezet op een elektronische sigaret.  Hij vroeg zijn moeder om er een voor hem te kopen. Mama Kailani Burton gaf haar zoon de e-sigaret cadeau om hem van zijn rookprobleem te verlossen. Het liep echter compleet verkeerd af.

“Austin kwam met zijn hand naar zijn mond naar me toe”, vertelde Kailani aan NBC News. Hij was in shock en was niet in staat om te praten.  Moeder en zoon vertrokken onmiddellijk vanuit hun landelijke woonplaats Ely naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dat bleek het hospitaal in Salt Lake City (Utah), een autorit van meer dan twee uur.  

De spoedartsen moesten meteen een aantal tanden operatief verwijderen. De wortelkanalen bleken te zwaar beschadigd.
 Ze plaatsten ook een prothese om zijn verbrijzelde kaakbeen te stabiliseren.

Het incident dateert al van maart vorig jaar, maar krijgt nu volop aandacht in de Amerikaanse media. Directe aanleiding is  het nieuws dat overheidsdienst Food and Drug Administration (FDA) bezorgd is over soortgelijke incidenten waarbij de batterij ontplofte of oververhit raakte. 

De verwondingen van Austin Adams worden ook beschreven in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine.  De twee artsen die de adolescent behandelden, wijzen in hun publicatie op de  de ernst van de verwondingen. “Voor ik deze patiënt ontmoette, had ik geen idee dat een vaper zoiets kon aanrichten. Om een kaak te breken, heb je veel kracht nodig”, aldus traumachirurg Katie Russell. “De explosie was totaal onverwacht. Hij herinnert zich niet dat hij van tevoren iets verkeerd met het apparaat heeft gedaan. Het explodeerde gewoon.” 

Ook dokter Jonathan Skirko, gespecialiseerd in gezichtstrauma’s door hondenbeten of een trap van een paard, had zoiets nog nooit meegmaakt. “Ik denk niet dat ik zo’n verwondingen door een e-sigaret al gezien had”, vertelde hij NBC News.

Austin Adams (17) hield een verbrijzelde kaak en ernstige schade aan zijn gebit over aan de explosie.
New England Journal of Medicine Austin Adams (17) hield een verbrijzelde kaak en ernstige schade aan zijn gebit over aan de explosie.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Dit is gewoon een gevolg van lithium batterijen, die zijn onstabiel. Smartphones en alle andere toestellen hebben tegenwoordig allemaal lithium batterijen en kunnen allemaal plots ontbranden.

 • Jean-Paul De Smet

  Een paar weken geleden ook een brandplek op mijn been gehad van Artery Pal II, niks van verkeerde coils. Zijn trouwens maar twee coils voor beschikbaar eentje van 0,6 ohm en een van 1,2 ohm. Ik gebruik altijd die van 0,6 ohm en is een pod systeem waar je niks kan aan doen. Toestel zat in mijn broekzak losse trainingbroek dus geen gevaar op afvuren in broekzak heb ik zelfs nog nooit gehad in jeansbroek of jaszak. Plots werd mijn been verbrand.

 • Pieter De Bruyne

  Weer iemand die de wet van ohm niet kent...op deze manier brengen ze de e-sigaret in een slecht daglicht! Ik vape al 6 jaar zonder incident. Enig respect voor meneer Ohm is een must! Als ik een coil die tussen de 40 à 50 Watt ga "vuren" op 150 Watt, riskeer ik inderdaad een oververhitte batterij.

 • Koen Vanharen

  Ik ben zelf een vaper, dit is puur nalatigheid en niet weten wat men doet bv: verkeerde batterijen gebruikt die een te lage stroom output hebben, altijd batterijen controleren of scheurtjes voor je ze in het toestel steekt. Vind het zeer erg voor de jongen dat zoiets gebeurt.

 • Toon Schouteden

  Autorit van 2 uur naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Slechte punten op de "Mobiscore"!