Tiener die Erdogan "beledigde" vrijgelaten

De ouders van de vrijgelaten tiener omhelzen hun zoon.
AP De ouders van de vrijgelaten tiener omhelzen hun zoon.
Een minderjarige Turk die was opgepakt op verdenking van "belediging" van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, is opnieuw vrij. Een rechtbank had zijn vrijlating bevolen na een klacht van zijn advocaat, meldt het persagentschap Dogan.

De 16-jarige had Erdogan bij een toespraak in de stad Konya dinsdag beschuldigd van corruptie. De dag erop werd hij opgesloten. De krant Hürriyet bericht dat de tiener wel nog met gerechtelijke gevolgen moet rekening houden. Hij riskeert tot vier jaar cel bij een veroordeling.

De grootste oppositiepartij, CHP, veroordeelde de arrestatie. Ook op sociale media werd verontwaardigd gereageerd. Minister-president Ahmet Davutoglu zei vandaag volgens de krant dat iedereen respect moet hebben voor het ambt van de president.

Speech
De jongen had een toespraak gegeven op een ceremonie ter herdenking van een jonge onderwijzer die in 1930 door islamisten om het leven werd gebracht. Die toespraak werd opgenomen en uitgezonden, waarna de jongen woensdag op school werd opgepakt, aldus de Britse openbare omroep BBC.