Tiener biecht zijn terreurplannen op: "Ik wilde spijkerbom gebruiken op kerstmarkt en twee mensen doden met bijl"

Een IS-vlag
Lulla - Fotolia Een IS-vlag
Een tiener was twee jaar geleden niet enkel van plan een zelfmoordaanslag te plegen op een kerstmarkt in Duitsland, maar overwoog ook een priester te doden en mensen af te slachten in een ziekenhuis. Dat verklaarde hij vandaag tijdens een videoconferentie op de tweede dag van een terreurproces in Wenen. Zijn gezicht was tijdens de uitzending enkel voor de rechters, de juryleden en de beklaagden zichtbaar.

De jongen van Duits-Iraakse origine is een belangrijke getuige in het proces tegen een 19-jarige Oostenrijkse IS-aanhanger, die hem naar verluidt had aangespoord om de aanslag te plegen op de kerstmarkt van Ludwigshafen in november 2016. Die IS-sympathisant riskeert 15 jaar cel.

De nu 14-jarige jongen riskeert geen strafrechtelijke vervolging omdat hij in 2016 nog maar 12 jaar oud was. Hij werd wel in een jeugdinstelling geplaatst. De jongen betwistte vandaag de redenering van de openbare aanklager dat de oudere tiener hem had beïnvloed over zijn terreurplannen. "Ik probeer al sinds mijn negende bommen in elkaar te steken", zei de jongste van de twee IS-aanhangers aan de rechter. 

Voorbeeld

Vooraleer zijn keuze viel op een kerstmarkt voor zijn zelfvervaardigde spijkerbom, had hij eerst een kerk als doelwit gepland, getuigde hij. "Ik wilde het voorbeeld van mijn vrienden volgen. Ze vielen een priester aan en sneden diens hoofd af. Ik wilde gewoon hetzelfde doen", zei hij. Een en ander verwijst naar de moord op een priester in het Franse stadje Saint-Etienne-du-Rouvray in 2016. De Islamitische Staat had die terreuraanval opgeëist. 

Mislukte spijkerbom

Uiteindelijk begaf hij zich naar de kerstmarkt van Ludwigshafen, maar zijn bom liet het afweten. De aanslag mislukte, omdat de 12-jarige jongen geen ontsteker kon kopen. "Omdat ik geen identiteitskaart had. Daarom heb ik sterretjes (vuurwerk, nvdr) gekocht". Maar die brandden niet volledig op. 

Hij wilde dan vervolgens in een ziekenhuis twee mensen doden met een bijl en met benzine de ingangen in brand steken om de politie te beletten binnen te komen, zei de jeugdige would be-terrorist tot slot.

Voor het proces in Wenen zijn vijf dagen uitgetrokken. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Zo jong en zo verloren voor de samenleving?

 • luc wuyts

  Toen ik 12 was speelde ik buiten in de bossen time of my life

 • Andres Michiels

  Als je zo in detail kan uitleggen wat je plannen zijn of waren, dan ben je NIET VERDWAALD maar hopeloos verloren voor onze maatschappij. Maar wat doe je met zo'n jong ventje, ?????

 • fred degret

  en aan welk laks beleid hebben we dit te danken en europa

 • Jim Fonteyne

  Ik geloof hier niks van...