Tiener (16) opgepakt voor aansteken van bosbrand in Australië die minstens 14 woningen in de as legde

AP
Australië brandt zoals nooit tevoren, vooral de oostkust. Een jongen van zestien is opgepakt voor brandstichting. Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor een zware bosbrand die minstens veertien woningen in de as legde. De bevolking is woedend op de tiener.

De jongen van zestien zou de bosbrand zaterdag opzettelijk aangestoken hebben aan een bos in Cobraball ten westen van het toeristische Yeppoon, zo’n 650 km ten noorden van Brisbane in de Australische deelstaat Queensland. Zeker veertien woningen gingen in vlammen op en nog eens 28 schuren werden eveneens verwoest. De tiener is niet formeel aangeklaagd voor brandstichting, maar zal voor de jeugdrechter moeten verschijnen.

De brand van Cobraball is een van de meer dan zeventig haarden die momenteel nog altijd woeden in Queensland. Volgens de politie is het een wonder dat er niemand is omgekomen bij de recentste branden in Queensland. Sinds het begin van de bosbranden vielen er in totaal vier doden. Vanochtend plaatselijke tijd werd nog het levenloze lichaam van een 58-jarige man ontdekt in de staat New South Wales.

Op sociale media wordt misnoegd gereageerd op de brandstichting door de tiener. “Ze zijn zeker oud genoeg, of anders moeten hun ouders een boete krijgen. Iemand moet dokken voor de gevolgen”, klinkt het onder meer. De politie roept ouders alvast op hun kinderen te waarschuwen voor de ernstige gevaren van brandstichting.

AP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Peeters

  Je zal het als ouder maar te horen krijgen dat je kind dit doet waarschijnlijk draaien ze nog op voor de kosten ook. Die mensen hun sociale leven valt ook in elkaar van schaamte maar daar zal die 16 jarige niet aan gedacht hebben veel sterkte voor die ouders.

 • Hans Van Camp

  Voor diegenen die het nog altijd niet (willen) begrijpen, wat er nu gebeurt in Queensland en New South Wales is ongezien en wel degelijk veroorzaakt door een veranderend klimaat. Er heerst hier al jaren een uitzonderlijke droogte waardoor alles makkelijker en heviger brandt, en bovendien zijn er veel minder opties om de blusvliegtuigen en helicopters te vullen. Zelfs regenwoud waar al duizenden jaren geen branden meer zijn voorgekomen staan in brand. Fake news weer zeker?

 • Annie Broeckx

  De branden die de oorzaak zijn door de klimaat verandering zullen wel in de minderheid zijn vermoed ik.

 • Kristof Van Dam

  Berechten als een volwassenen!

 • Bruno Suykens

  Mocht ik het “klimaat” zijn, ik legde klacht neer. Beschuldigd worden van alle mogelijke plagen en tenslotte zijn het mensen die de boel in de fik hebben gestoken.