Tienduizenden toeristen op de vlucht voor storm met golven van 7 meter hoog in Thailand. TUI haalt reizigers van bedreigde eilanden

RV
Een dreigende tropische storm met golven van 7 meter hoog heeft tienduizenden toeristen op de vlucht gejaagd in Thailand. Pabuk – zoals de storm genoemd is – bedreigt onder meer de vakantie-eilanden Ko Pha Ngan en Ko Tao in de Golf van Thailand. Het is de allereerste keer in 30 jaar dat er in die regio een dergelijke storm voorkomt buiten het moessonseizoen.

Ko Pha Ngan en Ko Tao zijn bijzonder populair bij toeristen en duikers, zeker in de eindejaarsperiode. Maar sinds gisteren lopen de eilanden leeg. Toeristen drummen samen op de ferry’s naar het vasteland om de tropische storm Pabuk voor te zijn. Die belooft vanaf morgen hevige regen en golven tot 7 meter hoog. Bootdiensten zullen daardoor opgeschort worden.

Evacuatie

Een officiële evacuatie is er nog niet, maar de meeste toeristen nemen het zekere voor het onzekere. “Ik denk dat de eilanden bijna leeg zijn”, aldus Krikkrai Songthanee, die aan het hoofd staat van het district Ko Pha Ngan. “Zo’n 30.000 tot 50.000 mensen zijn sinds Nieuwjaar vertrokken.”

Pabuk zou windstoten tot 104 kilometer per uur in petto hebben, maar zou zich volgens weersvoorspellers niet ontwikkelen tot een volwaardige tyfoon. “We verwachten wel golven die 5 tot 7 meter hoog kunnen zijn”, volgens het Thaise Meteorologisch Instituut. “Normaal gezien hebben de golven in de Golf van Thailand een hoogte van maximaal 2 meter.” (lees hieronder verder)

National Centre for Hydro-meteorological Forecasting

Hotel bij de luchthaven
Touroperator TUI wil niets aan het toeval overlaten. Reizigers die normaal gezien morgen naar huis zouden vertrekken, worden nu al van de bedreigde eilanden gehaald en moeten de laatste nacht van hun verblijf doorbrengen in een hotel bij de luchthaven. Daar zijn volgens de laatste berichten geen Belgen bij. De rest krijgt de raad om de instructies van de lokale autoriteiten goed op te volgen. Een internationaal team van TUI ter plaatse volgt de situatie op de voet op.

De eerste landgenoten die naar België terugkeren, doen dat op zaterdag. Eventuele maatregelen voor deze reizigers worden morgen genomen in functie van de situatie. Volgens de verwachtingen zou alles dan opnieuw normaal moeten zijn. 

Thomas Cook heeft naar eigen zeggen geen reizigers op de bedreigde eilanden. De situatie voor de toeristen in de rest van Thailand wordt wel strikt in het oog gehouden.

Zwemmen

De storm zou intussen al zeker één leven geëist hebben, van een Russisch toerist. De man (56) verdronk gisteren toen hij tegen alle waarschuwingen in ging zwemmen in zee op het eiland Ko Samui. Hij zou verrast zijn door de sterke stroming.

De tropische storm zou verder ook zware regenval kunnen veroorzaken in het zuiden van Thailand, dat met Krabi en Narathiwat ook enkele toeristische hotspots kent.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.