Tienduizenden Spanjaarden protesteren tegen besparingsbeleid

Tienduizenden Spanjaarden zijn zondag in Madrid de straat opgegaan om te protesteren tegen het saneringsbeleid van de regering. De massabijeenkomst is een initiatief van de grootste vakbonden, die van de conservatieve premier Mariano Rajoy een stijging van de sociale uitgaven en de pensioenen, een rechtvaardiger belastingbeleid en een einde van de liberalisering van de arbeidsmarkt eisen.

De manifestatie vond plaats onder het motto "De mensen en hun rechten komen eerst". Vele betogers hadden borden met het opschrift "No!" en een afbeelding van een schaar, als teken van afwijzing van de besparingsmaatregelen. De vakbondsleiders verklaarden dat ze willen blijven demonstreren "zolang als nodig is om onze verloren rechten terug te winnen".

Rajoy stelde de voorbije weken meermaals dat hij onderhandelingen wil voeren met de vakbonden, maar dat hij daarbij de Europese begrotingsafspraken niet in vraag wil stellen. De premier had in november een eerste ontmoeting met de vakbonden, maar dat draaide op niets uit.