Tienduizenden Spanjaarden betogen tegen ontvolking platteland

Tienduizenden Spanjaarden betogen tegen ontvolking platteland.
Getty Images Tienduizenden Spanjaarden betogen tegen ontvolking platteland.
Tienduizenden Spanjaarden hebben vandaag in Madrid geprotesteerd tegen de massale ontvolking van de landelijke gebieden en de gebrekkige infrastructuur op het platteland. De betogers hadden spandoeken mee met opschriften als "gelijkheid voor dorpen en steden" en "Spanje heeft landelijk leven nodig".

Tientallen organisaties uit 23 verschillende provincies organiseerden de optocht. Volgens de organisatoren stapten er 100.000 mensen mee met de betoging, maar Madrid houdt het op 50.000 deelnemers.

Volgens de statistieken van de Spaanse regering heeft 48 procent van de Spaanse gemeenten een bevolkingsdichtheid van minder dan 12,5 inwoners per vierkante kilometer. Volgens de EU-normen is dat een gebied met een lage dichtheid en een ontvolkingsrisico. Bijna 1.300 dorpen tellen minder dan honderd inwoners.
Vooral de provincies Teruel en Soria worden getroffen door de leegloop van het platteland. De burgerorganisatie Soria Ya! haalt als voorbeeld aan dat de nog nauwelijks 89.000 inwoners van de provincie Soria allemaal in het voetbalstadion van FC Barcelona passen. "De provincie sterft", zo zegt Angel Fernandez, een landbouwer uit die provincie. "Ze laten ons achter zonder treinen, zonder snelwegen.”

De sociaaldemocratische premier Pedro Sanchez had vrijdag nog zeventig maatregelen aangekondigd om de exodus tegen te gaan. Zo moeten onder meer betere internetaansluitingen en bijkomende jobs ertoe leiden dat leven op het platteland weer aantrekkelijker wordt. Maar volgens critici probeert de regeringsleider op die manier vooral stemmen uit landelijke gebieden binnen te halen bij de parlementsverkiezingen van 28 maart. Ondanks hun beperkte bevolkingsaantal, kunnen de kiezers uit de afgelegen gebieden een sleutelrol spelen bij de zetelverdeling.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lot Claeys

    Dat is precies wat de Vlaamse Bouwmeester hier wil realiseren: iedereen ophokken in steden en dorpskernen en niemand die nog op het platteland woont.

  • lucien lemahieu

    niet alleen in Spanje, in zuid Amerika loopt het jonge volk naar de steden en de bomma's en bompa's blijven zitten en werken op den boeren buiten met enkele mamas solteras en hun kroost..