Tienduizenden ‘Sardienen’ betogen in Rome tegen Salvini en populisme

Veel betogers droegen de sardine, het symbool van de nieuwe protestbeweging, mee als symbool.
AP Veel betogers droegen de sardine, het symbool van de nieuwe protestbeweging, mee als symbool.
Tienduizenden mensen zijn vandaag in Rome op straat gekomen om te betogen tegen de extreemrechtse politicus Matteo Salvini en populisme. Ze maken deel uit van de ‘Sardienen’, een partijloze burgerbeweging die vorige maand ontstond.

De Sardienen vulden het volledige Piazza San Giovanni voor de basiliek van Sint-Jan van Lateranen. Dat plein geldt als de traditionele ontmoetingsplaats voor manifestaties van de vakbonden en de Italiaanse linkerzijde. Volgens de organisatoren daagden meer dan 100.000 mensen op. Persbureau Ansa spreekt op basis van politiebronnen van ongeveer 35.000.

“Het was ons idee om het plein te vullen. Ik zou zeggen dat ons doel bereikt is”, zei Mattia Santori, een van de oprichters van de beweging. De mensen die afgezakt zijn naar het plein, kunnen nog het onderscheid tussen politiek en marketing maken, klonk het. “We hopen dat het geweld uit de politieke taal verdwijnt.”

Sardine als symbool

De beweging van de ‘Sardienen’ ontstond net een maand geleden, naar aanleiding van een toespraak van Matteo Salvini in Bologna. Een ‘flash-mob’ van tegenstanders had toen 12.000 mensen op de been gebracht, veel meer dan de organisatoren gehoopt hadden. Daarop werd de sardine als symbool gekozen voor de nieuwe beweging, naar analogie met de gekende uitdrukking over sardienen in blik.

In de weken nadien werden tientallen protesten gehouden in de steden Milaan, Firenze, Napels en Palermo. Die brachten telkens duizenden demonstranten op de been. De betoging van de ‘Sardienen’ van vandaag in Rome is de grootste tot nu toe.

Ook protest in Brussel

Op het Albertinaplein in Brussel hebben deze namiddag een 250-tal mensen zich verzameld om te protesteren tegen het populisme, extreemrechts en Salvini. Ook in andere Europese en Italiaanse steden kwamen betogers op straat.

EPA
EPA
EPA
EPA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • guido vermeyen

    Weer ingeblikt met olijfolie, kwestie van er smaak aan te geven,

  • Anne Callebaut

    Die Sardienen worden binnenkort weer in geblikt.