Tienduizenden Roemenen betogen voor tweede dag op rij tegen politieke corruptie

Betoging in Boekarest.
REUTERS Betoging in Boekarest.
In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn vandaag opnieuw tienduizenden mensen de straat opgegaan, waarbij ze het ontslag van de regering onder leiding van de sociaaldemocratische PSD eisen. De betogers zijn niet te spreken over het politiegeweld van gisterenavond. Toen vielen er honderden gewonden bij een manifestatie tegen corruptie.

Volgens persagentschap Mediafax raakten vrijdagnacht 452 personen gewond, onder wie 35 politieagenten. "Weg met de regering!" en "Rechtvaardigheid, geen corruptie" werd er zaterdag gescandeerd door de massa betogers. Niet alleen in Boekarest, ook in andere steden werd er opnieuw betoogd, waaronder Sibiu en Timisoara. Volgens lokale media kwamen er zo'n 30.000 mensen op straat. De ordediensten waren opvallend minder zichtbaar.

Voor veel betogers was het al de tweede dag op rij dat ze hun stem lieten horen. Velen kwamen ook speciaal vanuit het buitenland, waar ze werken, naar hun thuisland. Om vast te stellen dat er nog niets veranderd is, betreurde de 62-jarige Eugen die in Canada woont en werkt. Volgens hem is de corruptie nog altijd "alomtegenwoordig".

Politiegeweld

Bij de betoging van gisteren tegen corruptie in de Roemeense politiek, raakten honderden mensen gewond. Onder meer de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, momenteel voorzitter van de EU, eist meer uitleg over het politieoptreden. Ook een Ooostenrijkse journalist zou gewond zijn geraakt. De protesten waren nochtans vreedzaam begonnen. Maar gemaskerde betogers probeerden op een gegeven moment het regeringsgebouw te bestormen en kwamen hierdoor in aanvaring met de oproerpolitie, die reageerde met waterkanonnen, traangas en wapenstokken. 

President Klaus Iohannis veroordeelde het politieoptreden, omdat dat volgens hem buiten alle proporties was, en vroeg een onderzoek. Minister van Binnenlandse Zaken Carmen Dan verdedigde zaterdag tijdens een persconferentie in Boekarest de politie, omdat die met gevaarlijke en gewelddadige feiten werd geconfronteerd. Sinds februari 2017 protesteren burgers in Roemenië tegen de regering, die geleid wordt door de PSD, omdat zij de strijd tegen corruptie zou dwarsbomen. Op die manier zou ze partijleden willen beschermen die in corruptieaffaires verwikkeld zijn.

Roemenië is één van de armste landen van de Europese Unie. De jongste vijftien jaar emigreerden er zo'n 4 miljoen Roemenen op zoek naar een beter leven, op een totale bevolking van 20 miljoen.

REUTERS
AFP
REUTERS6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Politiek en corruptie gaat tegenwoordig meer en meer samen op stap!

 • Jan Mulders

  De EU had eerst de corruptie moeten laten aanpakken en dan het land pas toelaten. Maar ze zijn zelf even corrupt en niet eens democratisch verkozen lui vullen er nog steeds hun zakken.

 • claudio lugli

  een troost voor de roemenen. hier is even erg en misschien nog erger.

 • Lucien Mertens

  Een welgemeend Bravo voor die betogende Roemeense mensen.

 • Bruno willems

  Zouden we hier ook moeten doen want is hier ook één corrupte boel in de regeringen