Tienduizenden op de been in Schotse hoofdstad Edinburgh: “De onafhankelijkheid komt eraan”

Zo’n 250.000 mensen liepen vandaag mee in een mars voor onafhankelijkheid in Edingburgh, georganiseerd door de vereniging All Under One Banner.
EPA Zo’n 250.000 mensen liepen vandaag mee in een mars voor onafhankelijkheid in Edingburgh, georganiseerd door de vereniging All Under One Banner.
In de Schotse hoofdstad Edinburgh nemen vandaag vele tienduizenden mensen deel aan een mars voor onafhankelijkheid. Volgens een parlementslid van de Scottish National Party (SNP) zijn er 250.000 aanwezigen.

De optocht werd georganiseerd door All Under One Banner, die de pro-onafhankelijkheidskrachten in Schotland wil verenigen. Via marsen en andere initiatieven probeert de vereniging naar eigen zeggen "de nood aan een onafhankelijk Schotland" duidelijk te maken. Vorig jaar vond in Edinburgh een gelijkaardige mars plaats, waar volgens All Under One Banner zo'n 100.000 mensen aan deelnamen. Volgens de lokale autoriteiten waren dat er eerder 20.000.

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon (SNP) kan niet op de mars aanwezig zijn, maar liet weten in gedachten bij de manifestanten te zijn. "Geniet van jullie dag. En twijfel niet: de onafhankelijkheid komt eraan", schreef ze. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, wil Sturgeon, die met haar SNP fel tegen de brexit gekant is, binnen de twee jaar een nieuw onafhankelijkheidsreferendum organiseren. Bij het vorige referendum, in 2014, stemde 55 procent van de deelnemers tegen onafhankelijkheid.

EPA
EPA
EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • victor vandesande

    Verbaast niks , de schotten gaan uit het VK en dan heeft Engeland een probleem : alle olievelden liggen in Schotland.. Engeland wordt een hoopje armoezaaiers...