Tienduizenden naaktfoto's van Vlaamse en Nederlandse vrouwen staan online: deze mannen zijn verantwoordelijk

Een omvangrijk netwerk deelt tienduizenden naaktfoto’s van Nederlandse en Vlaamse vrouwen en meisjes. Wie zitten hierachter, en wat drijft deze mannen?
Getty Images/iStockphoto

"Op dit moment kan ik kiezen uit drie chickies", vertelt Younghornyboyy in KIK, een chatapp waarop de gebruikers anoniem blijven. Even daarvoor heeft hij opgeschept dat het net uit is met ‘een high class miljonairsdochtertje’. Dat was ‘een geil wijf, joh’. Maar helaas: ze stuurde nooit naaktfoto’s.

Nu hebben zich dus drie nieuwe gegadigden aangediend. Younghornyboyy, die als gebruikersplaatje een blauwe boxershort met duidelijk zichtbare erectie heeft, deelt foto’s van de meisjes om zijn chatvrienden te laten oordelen. De afbeeldingen zijn afkomstig van sociale media, de vrouwen zijn gekleed. "Nummer drie begint me net veel te appen, dus binnenkort misschien naakt", belooft de nickname waarachter in werkelijkheid een 22-jarige monteur uit Noord-Brabant schuilgaat, zo ontdekte de Volkskrant.

De chatgroep NLTrade op KIK bestaat op dat moment pas drie weken. Toch is dan al een vernuftig systeem opgetuigd waarmee wordt gehandeld in seksuele foto’s en filmpjes van onwetende meisjes en jonge vrouwen.

De Volkskrant deed onderzoek naar een omvangrijk naaktfotonetwerk met daarin tienduizenden afbeeldingen van Nederlandse en Vlaamse slachtoffers. Het materiaal werd bewaard op de Nieuw-Zeelandse online opslagdienst MEGA, een soort Dropbox. Mannen konden zich aanmelden voor het netwerk via chatapps als KIK en Discord. Deze krant analyseerde de chats en had inzage in twee varianten van de MEGA-opslag (zie verantwoording). Het doel: achterhalen welke mannen zich schuldig maken aan deze praktijken.

Om toegelaten te worden tot het MEGA-netwerk moeten mannen zogenoemde ‘original content’ aanleveren, seksuele beelden van onwetende vrouwen en meisjes – er zitten ook veel minderjarigen tussen. Het materiaal mag, zo is de regel althans, nog niet op internet te vinden zijn. Voor de volledigheid plaatsen de deelnemers er veelal de naam en woonplaats bij van de slachtoffers en geregeld ook hun Facebookprofiel, zodat precies duidelijk is om wie het gaat.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Margaretha Mestdagh

  Minderjarigen ? Dan moeten ze vervolgd worden voor pedofilie. Ik hoop dat het gerecht hier iets mee doet !

 • lodewijk maesen

  als je als meisje het verstand hebt geen naaktfoto s aan onbekenden te sturen is er geen probleem...

 • Raoul Hoylaerts

  ik weet niet hoe men een naaktfoto van iemand op internet kan zetten.ik heb dat nog nooit voor gehad.tenzij je naaktfotos van jezef rondstuurd naar jan en alleman.dan kan het wel,anders niet.denk ik,ben niet slim...

 • antonia de smet

  ja en ze zijn niet alleen blond hoor.

 • Ramon Simon

  Ik zeg al langer dat er een soort van snelrecht moet komen. Een website van de politie waar je een klacht kan neerleggen wanneer iemand ongevraagd video's of foto's van u verspreidt. Daarop kunnen ze de dader identificieren en hem een boete geven per foto of video. Hopelijk komt er zo snel een einde aan wan het is een ernstig probleem dat iedereen alles ongevraagd filmt.