Tienduizenden mensen op straat in Hongkong ondanks protestverbod, politie raakt slaags en zet opnieuw traangas in

Sommige protestanten zetten zelfs molotovcocktails in.
Photo News Sommige protestanten zetten zelfs molotovcocktails in.
Politie en demonstranten in Hongkong zijn vandaag slaags geraakt. In de buurt van het parlementsgebouw gebruikte de politie traangas, pepperspray en een waterkanon om actievoerders uiteen te jagen. Demonstranten gooiden onder andere brandbommen en stenen. Tienduizenden betogers lopen een mars door het centrum van Hongkong, ondanks een demonstratieverbod. Het is het dertiende weekend op rij dat er protesten zijn. Gisteren werden verschillende leiders van de protestbeweging opgepakt.

Vandaag stond opnieuw een massademonstratie gepland in de voormalige Britse kroonkolonie. Het is precies vijf jaar geleden dat Peking een plan voorstelde om de democratie in Hongkong te beperken, wat toen leidde tot de paraplurevolutie. Maar de autoriteiten hebben de demonstratie verboden, onder meer omdat de protesten vorig weekend uitliepen op zwaar geweld.

Toch zijn verschillende duizenden mensen op straat. De organisatoren hadden opgeroepen om 'religieuze bijeenkomsten' te organiseren, omdat daar geen toelating voor nodig is. De betogers verzamelden in een sportstadion in de buurt Wan Chai, van waaruit ze marcheerden richting de woonplaats van Carrie Lam. De politie heeft barrières opgeworpen aan de gebouwen van de Chinese regering. De kleine groep betogers trok daarna verder richting het oostelijke deel van de stad, waar ze onder meer de afgerukte stoelen van de tribunes van een sportveld in brand staken. Het vuur kon na een halfuurtje geblust worden. 

De politie van Hongkong vuurde deze namiddag opnieuw traangas af tegen demonstranten, deze keer aan het lokale hoofdkwartier van het Volksbevrijdingsleger, zo meldt persbureau Reuters. Ook het waterkanon werd korte tijd ingezet om de actievoerders terug te drijven. Verschillende demonstranten gooiden met eieren en stenen naar de politie.

Protesten

De demonstranten in Hongkong voeren nu al bijna drie maanden actie tegen de regering in Peking en het bestuur in Hongkong onder leiding van Carrie Lam. De betogingen begonnen als een protest tegen een intussen ingetrokken plan om uitleveringen aan China mogelijk te maken, maar zijn intussen een bredere roep tot meer democratie geworden.

Gisteren werden verschillende leiders van de protestbeweging opgepakt, onder wie Joshua Wong, de studentenleider achter de paraplurevolutie, en Agnes Chow. De politie arresteerde ook drie pro-democratische politici, omdat ze aan de protesten hadden deelgenomen.

Photo News
Photo News
REUTERS
Duizenden betogers komen met paraplu’s op straat.
AP Duizenden betogers komen met paraplu’s op straat.
De politie waarschuwt: “U bent in strijd met de wet. U kan vervolgd worden”.
REUTERS De politie waarschuwt: “U bent in strijd met de wet. U kan vervolgd worden”.
De politie heeft barrières opgeworpen aan de gebouwen van de Chinese regering.
AP De politie heeft barrières opgeworpen aan de gebouwen van de Chinese regering.
Er staan ook waterkanonnen klaar.
EPA Er staan ook waterkanonnen klaar.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  De politie alleen hardhandig??? Al eens naar de betogers gekeken. Sommigen zien wat ze willen zien. Die brandbomen hebben ze niet eventjes vlug gemaakt omdat de politie waterkanonnen hebben ingezet die hadden ze op voorhand al bij zich.

 • Andy Boudry

  Waarom doen wij dit niet in België ?? Wij laten ons altijd doen . Regering gevormd met losers waarvoor niet is gestemd , altijd nwe belastingen . Wij zijn melkkoeien die ons gewoon laten doen . Mss best alles afgeven wat we hebben ???

 • Denis Van den broeck

  Daar hebben ze echt wel de balen om te blijven protesteren hier zitten ze alleen maar achter de computer om commentaar te geven en gaan week in week uit gewoon werken tot ze er bij neer vallen. Mijn respect aan de mensen van Hong kong!!!!

 • Polutnik Ronald

  En toch zal er niets veranderen daar in Hong Kong , ze mogen nog maanden en jaren betogen niets zal het terug brengen die democratie . In België gaan we ook de richting uit om de democratie te verliezen .

 • Serge Aernoudt

  Toch onvoorstelbaar dat politie zo hardhandig durft op te treden tegen hun eigen volk dat ervoor zorgt dat ze kunnen worden betaald. Kinderen gaan slaan op ouders en ouders op hun kinderen. Niet te geloven, en dat is niet enkel en alleen in Hongkong