Tienduizenden Iraniërs protesteren tegen economische sancties VS

EPA
Tienduizenden Iraniërs zijn de straat op getrokken om te protesteren tegen de nieuwe economische sancties van de VS, die maandag van kracht worden.

De betogers verzamelden zondag voor het gebouw waar vroeger de Amerikaanse ambassade zat. Die werd exact 39 jaar geleden, op 4 november 1979, bestormd door radicale Iraanse studenten. De manifestanten scandeerden er zondag slogans tegen de VS, tegen Israël en tegen Saoedie-Arabië.
In mei van dit jaar trok de VS zich terug uit de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd gesloten. Die had tot bedoeling het land uit zijn internationaal isolement te halen en te verhinderen dat het een kernwapen zou ontwikkelen.

In augustus besloten de Verenigde Staten om Iran opnieuw sancties op te leggen. Maandag komen daar nieuwe maatregelen bij, tegen onder meer de energie- en banksector.

"De VS probeert dit al 40 jaar, maar in al die jaren was Iran de winnaar en de VS de verliezer", reageerde ayatollah Khamenei, de hoogste leider van Iran. 

EPA
EPA
AP
EPA
EPA
EPA
EPA5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joery Goubert

  Goed zo trump. Das echt ne president. Geen lafaard hij zegt het zoals het is. Gedaan met lachen en nu maar janken . Van niemand schrik .

 • Emile De Smedt

  Sancties tegen Iran bestonden al voor komst van Obama,was reden voor.Maar Obama heeft ze ongedaan gemaakt om Merkel en vooral Duitse banken te plezieren.I niet enige stomitiet dat de man heeft uitgehaald.Was meer show-dan staatsman.

 • Paul Boutsen

  We beginnen dat daar al wat te kennen: het is protesteren of de bak in vliegen.

 • Tony Vandermaelen

  Het tegendeel zou mij verwonderen. Dit heeft evenveel effect als een scheet in een fles.

 • willy platteau

  hoeveel zouden wel weten waarom ze op straat komen ??