Tienduizenden Fransen betogen tegen ivf-behandeling in “vaderloos" gezin

Illustratie
REUTERS Illustratie
In Parijs hebben zondag tienduizenden mensen betoogd tegen het voorstel om alle vrouwen toegang te geven tot een ivf-behandeling (in-vitrofertilisatie). De deelnemers aan de mars vinden het niet kunnen dat alleenstaande vrouwen of lesbische koppels op die manier de mogelijkheid krijgen om een "vaderloos" gezin te starten.

De betoging werd georganiseerd door een collectief van 21 organisaties, waaronder ook 'La Manif pour tous', een conservatieve organisatie die in 2013 nog vruchteloos protesteerde tegen de invoering van het holebihuwelijk. Occurence, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat in opdracht van enkele media tellingen uitvoert bij betogingen, zegt dat er 74.500 mensen deelnamen aan de optocht. De organisatoren zelf beweren dat het om 600.000 mensen gaat.

De manifestanten trokken van de Jardin du Luxembourg naar de Tour Montparnasse. Ze hadden vlaggen bij zich met opschriften als "Liberté Égalité Paternité".

"Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen een vader krijgen", zegt Véronique (25), die samen met haar man en haar baby aanwezig is op de betoging. "De wet mag geen weeskinderen van hen maken."

Momenteel kunnen in Frankrijk enkel heteroseksuele koppels die geen kinderen kunnen krijgen een beroep doen op de ivf-techniek. Maar eind september stemde de Assemblée Nationale (lagerhuis) in met een amendement op de wet over bio-ethiek. Daardoor zouden binnenkort alle vrouwen de mogelijkheid krijgen om zo'n behandeling te ondergaan. De wet moet wel nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Ludovine de la Rochère, de voorzitter La Manif pour tous, benadrukte op BFMTV dat het nog niet te laat is om de hervorming tegen te houden.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jennifer Peeters

  Mensen die zelf kinderen hebben zullen eens gaan zeggen dat anderen er geen mogen krijgen. Hoe egoïstisch kan men zijn!!!

 • Tamzin Andersen

  Er loopt al veel te veel volk rond op onze wereldbol, maar een vrouw verbieden zwanger te worden omdat het kind geen vader zou hebben, is er over. Er zijn andere redenen waarom bepaalde mensen geen kinderen zouden mogen hebben.

 • joachim albert

  De conservatieve machten komen uit hun grotten, dankzij Amerika waar ze met Trump, Pence en anderen hun vertrouwen terug gewonnen hebben. Frankrijk is het eerste west-Europese land waar ze terug zichtbaar zijn, anderen zullen volgen, Nederland en Spanje als volgende landen. Staatsveiligheid houd u klaar want gevaarlijk..

 • ANN LIMBOS

  Baas in eigen buik. Laat die mensen gerust !

 • Lecocq Daniel

  Hoe rijm je 'iedereen heeft recht op kinderen' met 'er zijn teveel mensen op deze aardbol'?