Tienduizenden demonstranten in Madrid tegen regering en voor nieuwe verkiezingen

Demonstranten houden een doek met opschrift “Neem ontslag, Sánchez” op het Plaza de Colón vast. De betoging werd georganiseerd door de rechtspopulistische partij Vox om tegen de socialistische minderheidsregering van Pedro Sánchez en voor nieuwe verkiezingen te demonstreren.
EPA Demonstranten houden een doek met opschrift “Neem ontslag, Sánchez” op het Plaza de Colón vast. De betoging werd georganiseerd door de rechtspopulistische partij Vox om tegen de socialistische minderheidsregering van Pedro Sánchez en voor nieuwe verkiezingen te demonstreren.
Tienduizenden Spanjaarden demonstreerden vandaag in Madrid voor de eenheid van het land en tegen de socialistische minderheidsregering van Pedro Sánchez. De massale bijeenkomst op het centrale Plaza de Colón, waartoe de conservatieve oppositiepartijen en het rechtspopulistische Vox hadden opgeroepen, stond onder het motto "Voor een verenigd Spanje. Verkiezingen nu!". De organisatoren van het protest verwijten de regering in de eerste plaats te vergevingsgezind te zijn bij de onderhandelingen met de separatistische deelregering van Catalonië.

Het Plaza de Colón kleurde vandaag rood-geel door de Spaanse vlaggen. Overal scandeerden mensen “Viva España!”. De Spaanse autoriteiten schatten het aantal deelnemers op 45.000. Velen waren met bussen, die gratis beschikbaar gesteld waren, uit andere regio’s van het land naar de hoofdstad gekomen.

Drie gerenommeerde journalisten lazen onder luid gejuich van de demonstranten een manifest voor. "We zijn niet langer bereid om verdere concessies te doen aan degenen die ons land willen vernietigen", zeiden ze. Daarmee verwezen ze naar de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. "De eenheid van het land is niet bespreekbaar.”

Sánchez kwam afgelopen juni onder meer met de stemmen van separatistische partijen uit Catalonië aan de macht na een motie van wantrouwen tegen zijn conservatieve voorganger Mariano Rajoy. In het parlement is hij op hun steun aangewezen.

Veel burgers zijn ook boos omdat Sánchez nog geen nieuwe verkiezingen heeft gepland. De 46-jarige socialist liet na zijn ambtsaanvaarding doorschemeren dat hij in de nabije toekomst verkiezingen wilde organiseren, maar noemde toen geen tijdstip. "Sanchez heeft ons verraden en gezegd dat er verkiezingen zouden komen, maar dat is vandaag nog steeds niet het geval. Nu zal hij naar ons luisteren", zei de voorzitter van de liberale partij Ciudadanos, Albert Rivera. De afgevaardigden van Ciudadanos stemden in juni in de motie van wantrouwen in het voordeel van Rajoy.

EPA3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jos beverke

    DirkTuymans@Dat de Catalaanse beleidsleiders minder in hun zakken steken dan zullen hun mensen het misschien beter hebben.Van alle Catalaanse presidenten plakken er steekpenningen en overheids geld aan hun pollen.Die in Waterloo leeft ook van het OCMW zeker?En eentje van uiterst links uit zijn regering is naar het arme Zwitserland gevlucht !(Sic)

  • Frans Peeters

    Het zelfde als hier, die de grootste mond hebben willen het meeste krijgen

  • Dirk Tuymans

    Visca Catalunya...Die mensen moeten op straat komen. Niet de Madrilenen. Die krijgen genoeg...Omgekeerde wereld