Tienduizenden Colombianen betogen tegen paramilitairen

Tienduizenden Colombianen hebben in heel het land tegen de rechtse paramilitairen en hun bondgenoten in de overheid gedemonstreerd. In de hoofdstad Bogota kwam het tot botsingen tussen betogers en politie, berichtten de nationale media vandaag.

Ter herdenking
Volgens de organisatoren van de Beweging voor de Slachtoffers van het Staatsterrorisme werden de demonstraties gisteren gehouden ter herdenking van de vier miljoen vluchtelingen, 15.000 vermisten en de 3.000 tot nog toe in massagraven gevonden, vermoede slachtoffers van de paramilitairen. Tijdens de demonstraties werd ook kritiek geuit op president Alvaro Uribe.

Meedogenloze paramilitairen
De ultrarechtse doodseskaders werden in de jaren tachtig op initiatief van grootgrondbezitters in het leven geroepen ter bescherming tegen aanvallen van linkse rebellen. Ze speelden echter ook een grote rol bij het verdrijven van boeren van hun land, dat vervolgens in handen kwam van paramilitaire commandanten, die zich op grootschalige wijze met de drugshandel bezighielden. Ze zijn vooral berucht geworden voor hun bijzonder meedogenloze bloedbaden onder de bevolking.

"Machinatie"
De regering van president Uribe, die ervan wordt beschuldigd bijzonder nauwe banden te hebben onderhouden met de inmiddels ontbonden paramilitairen, heeft de demonstraties afgeschilderd als een machinatie van de FARC-rebellen.

Mislukt inburgeringsproject
Uribe had in 2004 een akkoord bereikt met de commandanten van de paramilitairen om hun organisatie te ontbinden. Als tegemoetkoming kregen de daders ten hoogste acht jaar gevangenis, indien ze hun misdaden bekenden. Meer dan 31.000 paramilitairen legden daarop tussen 2003 en 2006 hun wapens neer en worden via overheidsprojecten op hun terugkeer in het burgerleven voorbereid. Duizenden van deze paramilitairen zijn intussen echter in dienst van drugsbendes getreden en terroriseren de bevolking als voorheen. (belga/sd)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN