Tienduizenden Catalanen demonstreren voor Spaanse eenheid

AFP
Tienduizenden Catalanen zijn vandaag de straat opgegaan om hun afkeer te tonen van separatisme en zich uit te spreken voor de Spaanse eenheid. Het was de eerste grote tegendemonstratie, na alle acties die de voorstanders van afscheiding de laatste tijd voerden. 

De politie van Barcelona schatte de opkomst op 80.000 mensen, in de lokale media noemde de organisatie een aantal van 400.000.

Veel betogers zwaaiden met Spaanse vlaggen en riepen “Viva España” en “Leve de koning”. Op spandoeken was onder meer te lezen: “Wij zijn ook Catalanen, stop deze waanzin”.

Gisteren protesteerden honderdduizenden Catalanen voor onafhankelijkheid en vrijlating van hun politieke leiders. Dat gebeurde aanvankelijk vreedzaam, maar ‘s avonds laat ontstonden er opnieuw ongeregeldheden. Ruim veertig personen raakten gewond.

Brussel

Ook in Brussel kwamen een honderdtal mensen bijeen om zich uit te spreken tegen het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië. Ze vragen respect voor de diversiteit, de rechtsstaat en de representatieve democratie in Catalonië.

“Vele Catalanen zijn gekant tegen de standpunten van de huidige Catalaanse regering, die de onafhankelijkheid van Catalonië bepleit terwijl nooit een meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid is geweest”, zo verklaarde Juan Prat Y Coll, een voormalig Spaans ambassadeur in verscheidene Europese landen.

De Brusselse manifestatie werd georganiseerd door de Societat Civil Catalana, een maatschappelijke organisatie die zich afzet tegen een afscheiding van Catalonië. Een dag nadat de voorstanders van onafhankelijkheid in Barcelona de straat waren opgegaan, zette deze beweging zondag ook een grote mars op touw in de Catalaanse hoofdstad. De organisatoren spraken van 400.000 deelnemers, de politie hield het bij 80.000. Zaterdag noteerden de ordediensten 350.000 betogers. 

AFP
EPA
EPA
AFP
REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.