Tienduizenden betogen in Frankrijk voor het klimaat, ook 100 deelnemers aan mars in Namen

Betogers in Parijs
AP Betogers in Parijs
Tienduizenden mensen zijn vandaag in Frankrijk op straat gekomen voor het klimaat. Onder meer in Parijs, Lyon, Rijssel, Marseille, Rennes, Bordeaux en Straatsburg betoogden ze tegen het broeikaseffect onder de slogan "Il est encore temps", ofwel "Er is nog tijd". Ook in Namen zijn meer dan honderd mensen opgestapt in een mars voor het klimaat.

Op het programma stonden meer dan 80 acties in het hele land. In Parijs kwamen 14.500 mensen opdagen. Lyon had de op één na hoogste mobilisatie met 10.000 mensen volgens de prefectuur.

Betogers in Parijs
AP Betogers in Parijs

In Rennes liepen 3.000 tot 4.000 mensen op. Ze herinnerden eraan dat we "de strijd voor klimaat en het sociale moeten combineren, omdat de schade van de opwarming van de aarde eerst de armsten zal treffen."

Elders marcheerden 3.200 mensen in Rijssel, 2.500 in Bordeaux en 1.850 in Straatsburg onder een stralende zon.

Betogers in Bordeaux
AFP Betogers in Bordeaux

Namen

In Namen kwam de actie er na een oproep van YouTubers begin vorige week. Zij riepen iedereen op aandacht te vragen voor het klimaat door middel van de hashtag #IlEstEncoreTemps. Daar startte de mars om 14 uur op de place d'Armes, tevens ook het eindpunt van de manifestatie. Onder de deelnemers bevonden zich ook verschillende politici, onder wie schepen Arnaud Gavroy van Ecolo.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  enkel de strijd tegen de globalisatie en iets doen aan de overbevolking zal helpen. Betogen lost niks op.

 • william Masson

  de grootste vervuiler voor de totale wereld uitstoot is een chinees staatsbedrijf (bruinkool) neem de top 20 bedrijven en je hebt 78 % en geen enkel van die bedrijven is gevestigd in Europa. zie je Greenpeace betogen daar nee dus .

 • Maurice Verheyen

  Zalig de opwarming. Voor de kleine groente en fruitkweker. Ik zou zelfs durven zeggen, verspil liefst zoveel mogelijk olie. Hoe meer hoe liever. De prijzen zullen hoe dan ook blijven stijgen. Niet omdat er te weinig is, integendeel, omdat de vraag stijgt.

 • fons van loon

  Te verwaarlozen,die paar idioten,ze weten niet waar ze voor betogen,alles zal op de rug van de gewone man komen,die zal 75 jaar terug in de tijd worden gesmeten!

 • Raoul Hoylaerts

  het warmt idd op.van de ijstijd tot nu verschillende graden.zonder diesels,uitstoot en zo.zou het gewoon de natuur zijn die verandert?neenee,dat brengt niks op....