Tienduizenden Amerikaanse motorrijders trekken naar Pentagon

Voor de laatste keer reden zondag tienduizenden Amerikaanse motorrijders naar Washington DC om geld in te zamelen voor veteranen. De optocht is in 32 jaar uitgegroeid tot een fenomeen, maar de toekomst van “Rolling Thunder” is ongewis door financiële problemen. 

Memorial Day

Het evenement wordt sinds 1988 georganiseerd op Memorial Day, de dag waarop de Amerikanen traditiegetrouw hun gevallenen herdenken. De rit, die de motorrijders langs de bekendste monumenten van de hoofdstad leidt, trekt ieder jaar tussen de 60.000 en 70.000 deelnemers en duizenden bezoekers. 

Met de verkoop van militaire memorabilia zamelt de organisatie geld in voor veteranen, krijgsgevangenen en vermiste soldaten. Maar teruglopende bezoekersaantallen en organisatorische problemen deed de organisatie vorig jaar al besluiten in 2019 voor de laatste keer naar Washington te rijden. De organisatoren hoopten vandaag dan ook op een recordopkomst.

Met een tweet stak president Donald Trump de organisatoren een hart onder de riem. Hij wil dat de motorrijders naar Washington blijven komen. Dat lijkt onwaarschijnlijk:  naar eigen zeggen kosten de huur van parkeerplaatsen, beveiliging en vergunningen ruim 180.000 euro. “Met dat geld kan ik veel veteranen helpen bij het betalen van hun hypotheek, eten of kerstcadeaus”, aldus Joe Bean, voorzitter van Rolling Thunder.

Doorstart

Het is dan ook de laatste keer dat het evenement in de Amerikaanse hoofdstad wordt georganiseerd. Toch zullen de motorrijders gas blijven geven: het is de bedoeling dat volgend jaar door heel het land kleinere optochten worden georganiseerd tijdens Memorial Day.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Edmond Dantès

    Moet nogal lawaai maken al die brommertjes.

  • Karel Tichmann

    De Rolling Thunder organisatie doen veel meer, dan naar DC rijden op een motor. De Rolling Thunder-motorrit is nog niet ten einde, na een genereus geschenk van $200.000 aan de veteranenorganisatie en nadrukkelijke steun van President Trump. Vele moeten voor 7+ dagen rijden naar DC. Als bv een groep van ongeveer 60 man een benzinestation binnenrijden, gratis benzine wordt verstrekt aan iedereen. Check "You Tube", voor meer informatie...

  • Patrick Dollez

    Respect x