Tienduizend werknemers geëvacueerd en openbaar vervoer verstoord na vondst bom WO II in Keulen

AFP
In de Duitse stad Keulen hebben vandaag ongeveer tienduizend werknemers hun arbeidsplaats tijdelijk moeten verlaten wegens het onschadelijk maken van een bom uit de Tweede Wereldoorlog, zo heeft een stedelijke woordvoerster aan het Duitse persbureau DPA meegedeeld. Ook het openbaar vervoer raakte verstoord. Intussen werd de bom onschadelijk gemaakt en kan iedereen terug aan het werk.

De bom bevond zich aan de rechteroever van de Rijn in een buurt waar vele bedrijven hun zetel hebben en kortbij de drukke spoorwegbrug Hohenzollern. Het explosief werd gisterenavond bij toeval ontdekt op een bouwwerf. Het gaat om een Amerikaanse bom van 500 kilo. De ontmijning startte deze middag. 

Nabijgelegen gebouwen zoals de opera, meerdere kantoren en de studio's van televisiezender RTL werden ontruimd, in totaal zowat tienduizend mensen. Geen enkele trein mocht over de Hohenzollern, zeggen de Duitse Spoorwegen (DB). Het kleinere treinstation Messe-Deutz ging dicht, met vertragingen en annulaties als gevolg. Het luchtruim ging dicht en het scheepvaartverkeer in de bewuste zone is stilgelegd.

Intussen werd de bom succesvol onschadelijk gemaakt, maakten de autoriteiten bekend. Het tuig “vormt niet langer een gevaar”, zo klonk het.Honderden werknemers die hun arbeidsplaats moesten verlaten kunnen weer werken, een ingestelde veiligheidszone wordt opgeheven.

Vondsten van nog uit de Tweede Wereldoorlog daterende vliegtuigbommen zijn geen zeldzaamheid in Duitsland. Zo hebben geallieerde luchtbombardementen de binnenstad van Keulen in grote mate verwoest. 

AFP
Roberto Pfeil/dpa
APReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.