Tiende weekend van protesten in Hongkong, diplomatieke rel tussen Peking en Washington

In Hongkong trokken betogers vandaag opnieuw de straat.
EPA In Hongkong trokken betogers vandaag opnieuw de straat.
De krant Ta Kung Pao, die als spreekbuis van Peking geldt in Hongkong, heeft de persoonlijke informatie gepubliceerd van een Amerikaanse diplomaat in Hongkong, Julie Eadeh, en foto's van een ontmoeting van Eadeh met vertegenwoordigers van de betogers in Hongkong. Het Amerikaans ministerie voor Buitenlandse Zaken reageert woedend. Ondertussen is het al het tiende weekend op rij dat er betogers op straat komen. De politie heeft daarbij opnieuw traangas afgevuurd.

In het krantenartikel staat persoonlijke informatie over Eadeh en haar echtgenoot, zoals hun opleiding, vorige jobs op het ministerie en details over hun kinderen. Eadeh staat aan het hoofd van de politieke sectie in het Amerikaans consulaat-generaal in Hongkong. Eerder deze week werd Eadeh gefotografeerd tijdens een ontmoeting met activisten Joshua Wong en Nathan Law. Beiden leidden ook al de protesten in Hongkong in 2014 en hadden eerder al ontmoetingen met Amerikaanse diplomaten.

“De officiële Chinese berichtgeving over onze diplomaat in Hongkong was eerder al onverantwoord, en is nu gevaarlijk”, aldus Morgan Ortagus, woordvoerster van het Amerikaans ministerie voor Buitenlandse Zaken. “Dit moet stoppen.” 

De Chinese autoriteiten weten maar al te goed dat ons consulair personeel enkel zijn job doet, net zoals diplomaten van elk ander land", zegt Ortagus nog. “China heeft een lange geschiedenis van verbroken engagementen”, haalde ze uit. 

Het kantoor van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Hongkong doet de tweets van Ortagus af als “manifeste laster tegen China die nog maar eens de gangsterlogica van de Verenigde Staten aantoont”.

Steun van Washington

De afgelopen weken werd de kritiek op de activisten in Hongkong in de officiële Chinese media opgevoerd. Washington en andere "buitenlandse krachten" worden ervan beschuldigd zich te mengen in binnenlandse materie en het creëren van een "kleurenrevolutie".

Demonstranten in Hongkong zijn gisteren begonnen aan een drie dagen durend protest op en rond Hongkong’s internationale vliegveld.  Daarmee willen ze de internationale aandacht voor de situatie vergroten. Honderden andere demonstranten verzamelden ondanks een verbod deze middag in het district Tai Po in New Territories. Velen onder hen waren in het zwart gekleed, droegen een mondmasker en riepen op om “Hongkong te redden van de tirannie”.

De politie zette opnieuw traangas in nadat de vreedzame mars werd afgerond. De betogers wierpen barricades op en probeerden de politie op afstand te houden, terwijl de oproerpolitie probeerde een winkelcentrum in het district Shatin binnen te dringen om de betogers uiteen te drijven.

Twee maanden van protesten

De protesten begonnen precies twee maanden geleden vanwege een omstreden wetsvoorstel voor een uitleveringswet waardoor inwoners van Hongkong zouden kunnen worden uitgeleverd aan China. De demonstranten eisen onder meer het ontslag van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Ook willen ze een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld en amnestie voor aangehouden demonstranten.

EPA
Ook op de internationale luchthaven van Hongkong vinden protestacties plaats.
AFP Ook op de internationale luchthaven van Hongkong vinden protestacties plaats.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • erik Luykx

    Dit loopt fout af!