Tien megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners erbij tegen 2030

Tokio staat momenteel op nummer 1 als meest bevolkte stad ter wereld.
AFP Tokio staat momenteel op nummer 1 als meest bevolkte stad ter wereld.
Het aantal steden met meer dan 10 miljoen mensen groeit. Tegen 2030 zullen er wereldwijd 43 dergelijke steden bestaan. Dat deelde het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek in Wiesbaden mee. Het haalde daarvoor data van de Verenigde Naties aan.

Momenteel zijn er 33 steden van die omvang. Het grootstedelijk gebied rond de Japanse hoofdstad Tokio met 37,5 inwoners is de grootste. Dan volgen New Delhi met 28,5 miljoen en Shanghai met 25,6 miljoen inwoners. Verwacht wordt dat in 2030 New Delhi de eerste plaats inneemt met bijna 39 miljoen inwoners.

Megasteden bevinden zich overwegend in Azië (19) en Latijns-Amerika (6). Op het Europese continent wordt Londen in 2030 een megastad en de vierde metropool met meer dan 10 miljoen inwoners, na Istanboel, Moskou en Parijs.

Ook de bevolking in de steden zal over het algemeen toenemen. Tegen 2030 zullen er met 5,2 miljard ongeveer 1 miljard meer mensen in de steden leven dan vandaag. Het deel stadsbewoners zal dan 60 procent van de wereldbevolking uitmaken, vandaag is dat 55 procent. Wereldwijd zijn er momenteel 548 miljoenensteden. 

New Delhi zou tegen 2030 de eerste plek van Tokio overnemen.
EPA New Delhi zou tegen 2030 de eerste plek van Tokio overnemen.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Zoals ze zeggen: allemaal op een kluitje.

 • Jef Denijs

  Onze steden barsten tegen dan ook uit hun voegen door het feit dat sommigen geen contraceptie willen gebruiken. Wij betalen toch de huisvesting, kindergeld, school en eten.

 • Charlotte De greef

  Wat een vreselijke vooruitzichten.

 • Peter Janssens

  De natuur herstelt zich wel, want ze zoekt altijd een balans op. Als er het ene jaar meer muggen zijn door het weer, zul je het volgende jaar meer spinnen zien en het jaar daarna meer vogels. Als de mens nog met meer komt, zullen er moeten verdwijnen door Oorlog, Honger, Ziekte. Wie kent nummer vier?

 • Fred Vandenplas

  Het totaal aantal geboorten wereldwijd per jaar is al sinds de jaren 80 stabiel of aan het zakken. Het aantal mensen die per jaar geboren worden, is sinds toen niet meer aan het stijgen. Die baby's van toen worden allemaal volwassen en gaan allemaal nog kinderen krijgen, dus de totale bevolking gaat nog stijgen in Afrika en Azië. Maar overal, ook in Afrika en Azië zakt het gemiddeld aantal kinderen per gezin, jaar na jaar.