Tien koningen kosten burger in Zuid-Afrika 55 miljoen

Koning Goodwill Zwelethini in het gezelschap van prins Charles en Camilla.
GETTY Koning Goodwill Zwelethini in het gezelschap van prins Charles en Camilla.
De tien koningen en zo'n 6.000 traditionele staatshoofden die Zuid-Afrika telt, hebben de belastingbetaler het voorbije jaar meer dan 650 miljoen Zuid-Afrikaanse rand (55 miljoen euro) gekost.

Het bedrag omvat de lonen en voordelen van tien koningen, 829 traditionele staatshoofden en 5.311 kleine erkende leiders, vergoed door de Zuid-Afrikaanse republiek. Elke koning verdient 927.000 rand (bijna 80.000 euro) per jaar, daaraan kunnen de provincies voordelen toevoegen.

De koning van de Zoeloes, Goodwill Zwelethini, heeft zo een bonus gekregen van 59 miljoen rand (5 miljoen euro) van zijn provincie KwaZulu-Natal (in het oosten van Zuid-Afrika), waarmee hij bovendien een paleis van 18 miljoen rand (1,5 miljoen euro) heeft gebouwd voor de jongste van zijn zes vrouwen. De Zoeloe-monarch, 64 jaar, heeft 27 kinderen. Andere provincies bieden hun koningen grote Duitse wagens of een ziekteverzekering aan of ze betalen hun poetsvrouwen.

De traditionele staatshoofden spelen slechts een beperkte rol in de openbare zaken van het land, toch vertegenwoordigt de raadgevende vergadering hen. Maar sommigen onder hen zijn politiek actief. De kleinzoon van Nelson Mandela, Manla Mandela, die leider is van de Thembuclan, een stam van Xhosa, is afgevaardigde van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) bij de Nationale Vergadering van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika is een van de meest ongelijke samenlevingen ter wereld. Volgens officiële cijfers leeft meer dan de helft van zijn 52 miljoen inwoners onder de armoededrempel.