Tien jaar cel voor Nederlandse 'puzzelsmokkelaar'

De busterminal van Victoria Station.
Wikimedia Commons De busterminal van Victoria Station.
Een Nederlander die dacht Engeland te kunnen binnenkomen met een vuurwapen, verstopt in een als cadeau verpakte puzzeldoos, zal zich zijn smokkeldaad nog lang heugen. Een Britse rechter veroordeelde hem gisteren tot een gevangenisstraf van tien jaar.

In de puzzeldoos lag behalve het Browning 9 mm pistool - dat volledig uit elkaar was gehaald met elk onderdeel vacuumverpakt - ook een patroonhouder met 12 stuks munitie en 56,5 gram cocaïne, zo meldt de website courtnews.

Vacuum verpakt
Andy R. (33) liep eind mei tegen de lamp tijdens de douanecontrole op het Londense Victoria Station. Hij dacht de veiligheidscontrole te kunnen omzeilen door een kleine tas met daarin de puzzeldoos over te hevelen naar een grote tas die al door de röntgenscanner was gegaan.

Een van de douaniers zag dat en vroeg de Nederlander om ook de kleine tas te laten scannen. In de puzzeldoos zagen ze in plastic verpakte verdachte voorwerpen. "Een ervan leek de trekker van een vuurwapen,  een andere de kolf en andere afzonderlijke onderdelen", zo verklaarde de openbaar aanklager voor de Southwark Crown Court. 

Koerier
Volgens R. had hij voor vertrek in Amsterdam alcohol gedronken en cannabis gerookt en vroeg een hem onbekende man hem de spullen mee te nemen in ruil voor 1.500 Britse ponden, zo'n 1.700 euro. Aanvankelijk beweerde de Nederlander dat hij zijn vriendin in Luton kwam bezoeken en niet wist dat er verboden spullen in de tas zaten.

Toen hij weigerde gegevens over de vrouw te verstrekken, onderwierp de politie hem aan een kruisverhoor. Daarin bekende de vader van drie kinderen dat hij als koerier naar Engeland was gekomen.