Tien gewonden bij mesaanval op bus in Duitse Lübeck, inzittenden overmeesteren dader

AP
In de Noord-Duitse stad Lübeck heeft een man op een lijnbus tien mensen met een mes verwond. Dat zegt de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, Hans-Joachim Grote (CDU). Zes mensen kregen een messteek, vier anderen werden op een andere manier verwond. De dader, volgens het Openbaar Ministerie een 34-jarige Duitse staatsburger van Iraanse afkomst, kon door inzittenden worden overmeesterd. Hij is opgepakt. Over zijn motief is niets bekend.

Drie gewonden zouden er ernstig aan toe zijn. Onder de gewonden zijn ook twee Nederlanders. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om twee mannen van 21 jaar oud. Tv-zender N-TV sprak even van een dodelijk slachtoffer, maar de politie ontkent dat.

Keukenmes

De lokale krant Lübecker Nachrichten bericht voorts onder aanhaling van een ooggetuige dat de bus vol zat en onderweg naar Travemünde was, toen plotseling een passagier een rugzak liet vallen. De man trok daarop een keukenmes en viel andere passagiers aan.

De buschauffeur, die ook werd aangevallen, kon al rijdend de deuren van de bus openen zodat de reizigers konden ontsnappen, zegt een getuige op de bus. Een andere getuige vertelt hoe een van de reizigers net zijn plaats had afgestaan aan een oudere vrouw toen hij in de borst werd gestoken.

AFP

Overmeesterd

De aanvaller werd door inzittenden van de bus overmeesterd, meldt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Lübeck. Over zijn motief is niets bekend. Hij weigert tot dusver te antwoorden op de tegen hem opgelegde beschuldigingen. "De verdachte heeft voor het ogenblik zijn mond nog niet opengedaan", laat de woordvoerster van het openbaar ministerie, Ulla Hingst weten. Volgens Hingst is de aanvaller een 34-jarige Duitse staatsburger die in Iran is geboren. Hij woont in Lübeck. 

AFP

 Terreur niet uitgesloten

Het Openbaar Ministerie stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een terreuraanslag gaat, maar zegt ook dat "niets kan worden uitgesloten". De man had een rugzak bij zich met brandbaar materiaal.

De man zal wellicht zaterdagvoormiddag voor de onderzoeksrechter geleid worden. Het OM wil een arrestatiebevel voor de dertiger krijgen wegens poging tot opzettelijke brandstichting, slagen en verwondingen en mishandeling.

AFP29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Kort gezegd : tuig van de richel !

 • gustaaf carpels

  Geef ze dan eens asiel beginnen ze de mensen neer te steken om een regelmatig leven te hebben zonder te werken

 • Els Vervoort

  Merkel heeft al aardig wat bloed aan haar handen kleven. Maar dat zal haar geen zorg zijn. Economische macht via goedkope arbeiders hebben de industriëlen in haar agenda geschreven. En zij voert braaf uit.

 • JAN krommentak

  Een Duitser van Irakese afkomst ? waarom kan men dit niet anders brengen zoals een genaturaliseerde Irakees of een Irakees met Duits paspoort men tikt ons soms op de vingers wanneer we deze mensen niet zien als volwaardige medeburgers maar zij zijn het zelf die hun eigenheid niet willen opgeven en volledig willen opgaan in onze samenleving zij maken zelf de keuze om zich te onderscheiden van ons !

 • piet maes

  hoogopgeleide verwarde staatsburger. en europa vraagt de lidstaten nog meer hoogopgeleiden op te nemen. waar eindigt dit?