Tien doden door legionella in New York: "Ergste is achter de rug"

De legionellabacterie.
PHOTO_NEWS De legionellabacterie.
Alle waterkoelingstorens in New York moeten worden gecontroleerd en gedesinfecteerd. Met die maatregel probeert de Amerikaanse stad een uitbraak van de veteranenziekte in te dammen. Zeker honderd mensen in de stad zijn besmet met de legionellabacterie. Tien mensen zijn inmiddels aan de ademhalingsziekte bezweken, meldt The New York Times.

Sinds 10 juli zijn in New York zeker tien mensen overleden aan legionella of de veteranenziekte. In totaal raakten meer dan 100 personen besmet en moesten 94 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. Het gaat om de grootste legionella-epidemie ooit in New York, maar volgens de autoriteiten is het ergste inmiddels voorbij. "We zijn optimistisch, we denken dat het ergste voorbij is en dat onze maatregelen effect hebben", zo laat Mary Bassett van de Newyorkse gezondheidsdiensten weten.

Ondertussen hebben 65 mensen het ziekenhuis mogen verlaten.

De overleden patiënten waren volgens de autoriteiten allen personen op leeftijd die al met medische problemen kampten. De bacterie werd aangetroffen in het airconditioningsysteem van verschillende gebouwen in het zuiden van de Bronx.

Legionella is een infectie van de longen die veroorzaakt wordt door de legionellabacterie. De ziekte is niet besmettelijk, maar verspreidt zich door het inademen van kleine druppeltjes water waarin de bacterie zich bevindt. Boosdoeners daarbij zijn onder meer airconditioningsystemen en douches. De incubatietijd bedraagt 2 à 10 dagen.

De metropool telt duizenden waterkoelingstorens, veelal op moderne gebouwen. De torens zijn echter niet geregistreerd en critici vragen zich af hoe de stad ze allemaal in hoog tempo kan controleren.

De legionellabacterie is in elk geval aangetroffen in vijf torens in de Zuid-Bronx.

Carmen Ramirez verloor recentelijk haar vader aan de ziekte.
GETTY Carmen Ramirez verloor recentelijk haar vader aan de ziekte.