Tibetaanse filmmaker krijgt 6 jaar cel voor 'verdeling vaderland'

Een Tibetaanse filmmaker is wegens verdeling van het vaderland tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een rechtbank in Xining, de hoofdstad van de Chinese provincie Qinghai, heeft het vonnis tegen Dhondup Wangchen op 28 december uitgesproken, aldus de Amerikaanse zender Radio Free Asia (RFA). Aanleiding zijn zijn interviews met Tibetanen over de Dalai Lama, de Olympische Spelen in Peking en de Chinese wetgeving in Tibet.
 
Na de uitbraak van de bloedige onlusten in Tibet werd Dhondup Wangchen in maart 2008 opgepakt. Hij was voor de interviews uit ballingschap naar China teruggekeerd. Een deel van de opnames, die hij tijdens zijn werk naar het buitenland kon brengen, werd tot de documentaire 'Leaving Fear behind: I Won't Regret to Die' gemonteerd. De film deed heel wat stof opwaaien omdat hij in première ging in een hotel in Peking op de openingsdag van de Olympische Zomerspelen in 2008.
 
In Zwitserland wonende familieleden uitten hun bezorgdheid over de gezondheidstoestand van Dhondup Wangchen. Hij lijdt aan een leverkwaal en krijgt geen medische verzorging. De organisatie Reporters zonder Grenzen, die ijvert voor de vrijheid van meningsuiting, haalde fel uit naar het vonnis. "Deze straf is een schande voor China", luidde het in een verklaring. (afp/adv)