Tibetaans protest in Australië en Nepal

Tibetanen en hun sympathisanten zijn vandaag in Australië, Nepal en China slaags geraakt met de politie. De protesten zijn reacties op de dodelijke demonstraties vrijdag in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

Kantoor VN in Kathmandu
Agenten braken in de Nepalese hoofdstad Kathmandu een protest van tweehonderd Tibetanen op. Ze deelden klappen uit met stokken en verrichtten twintig arrestaties. Het protest had plaats voor het kantoor van de Verenigde Naties in Kathmandu.

Chinees consulaat in Sydney
Ook bij het Chinese consulaat in Sydney werd gevochten. Vier demonstranten werden gearresteerd. De politie was erg ruw opgetreden, zei een demonstrante tegen de zender Nine. In de West-Chinese stad Xiahe demonstreerden boeddhistische monniken en anderen. De politie gebruikte traangas nadat ramen waren ingegooid, zeiden inwoners. Er zouden twintig arrestaties zijn verricht.

Monniken en anderen demonstreren sinds maandag in Tibet tegen de Chinese overheersing. Vrijdag braken rellen uit waarbij mogelijk tientallen mensen om het leven zijn gekomen. (novum/ap/eb)