Thuis cannabis kweken voor eigen gebruik toegestaan in Italië

Thuis cannabis kweken in kleine hoeveelheden en voor persoonlijk gebruik moet kunnen, zo vindt een hoge Italiaanse rechtbank.
Shutterstock Thuis cannabis kweken in kleine hoeveelheden en voor persoonlijk gebruik moet kunnen, zo vindt een hoge Italiaanse rechtbank.
In Italië is het niet strafbaar om thuis cannabis te kweken in kleine hoeveelheden en voor persoonlijk gebruik. Dat blijkt na een uitspraak door het Italiaanse Hof van Cassatie in Rome. De politieke wereld aanvaardt de uitspraak, zo meldt persbureau Ansa, waardoor de weg vrij is naar legalisering.

Het vonnis werd op 19 december uitgesproken nadat de eigenaar van twee cannabisplanten bi het Hooggerechtshof voor Cassatie in beroep was gegaan tegen zijn veroordeling. Volgens de uitspraak “is de teelt van minimale hoeveelheden cannabis, uitsluitend voor persoonlijk gebruik, geen misdaad”.

Binnen de Italiaanse politieke wereld wordt de uitspraak algemeen aanvaard. “Het Cassatiehof heeft de weg vrijgemaakt. Nu is het aan ons om de volledige legalisering van cannabisgebruik te regelen”, zegt senator Matteo Mantero van de vijfsterrenbeweging (M5S), die in Italië aan de macht is.

“Taboe doorbroken”

Ook politicus Benedetto Della Vedova van de partij Forza Europa vindt de uitspraak logisch en redelijk. “Een taboe is doorbroken”, zegt hij. “We kunnen nu verder gaan. Legale cannabis kan zorgen voor meer veiligheid en rechtszekerheid, en de staat kan miljarden inkomsten afsnoepen van de georganiseerde misdaad.

Volgens centrum-rechtse partijen komt men door de uitspraak “op glad ijs” terecht. Volgens hen gaat het om “een dun evenwicht” en kan cannabis “een opstap” zijn naar andere drugs.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • oswald billiet

    Hoe je ziet hoe honderden kg cocaïne ons land "binnenvaren", dan kun je niet begrijpen dat cannabis nog niet gelegaliseerd wordt. Het mafiageweld is gewoon zichtbaar geworden en het gaat om miljarden. Dat ziet de overheid niet, wil ze niet zien, durft ze niet zien, heeft er de moed niet toe om daarmee te breken. Legalisering van cannabis is een serieuze rem op die mafia. Maar ja, wie moet je uiteindelijk overtuigen?

  • Johan Van Biesen

    Auto-flower zaadjes bestellen en thuis kweken kost dan ook veel minder dan wiet kopen bij boefjes op straat, het is gemakkelijk, wiet is feitelijk onkruid, het groeit bijna vanzelf, en het is veilig! Pijnstillers van de pharma industrie hebben altijd kwalijke nevenwerkingen, dat kan men niet ontkennen, de pharma-lobby heeft geen baat bij vrije teelt en legalisering.

  • Yves Pinoy

    Recreatief cannabisgebruik bestaat al decennia. Bovendien wetenschappelijk bewezen dat dit voor chronische patiënten een zegen kan zijn. Legalisering voor persoonlijk gebruik en teelt daarvoor in eigen huis zou mogelijk moeten worden. Alleen de georganiseerde misdaad zal financieel boeten wegens legaal, de staat is de grootste financiële overwinnaar indien ze erin slaagt om alles goed te regelen. We zeuren hier nu al 20 jaar over, tijd om beslissingen te nemen.