Thomas sleurde 300 kilo mee, maar ook groot geheim: “Door het te delen, veranderde alles”

Thomas wilde zich nog liever dood eten, dan zijn geheim te delen met zijn familie.
Facebook Thomas wilde zich nog liever dood eten, dan zijn geheim te delen met zijn familie.
Jarenlang worstelde Thomas Teneti (43) met de kilo's, maar ook met een groot geheim. Hij woog bijna 300 kilo en zag het niet meer zitten. Maar toen hij zijn geheim deelde, vlogen plots ook de kilo's eraf. De man verloor op enkele maanden tijd meer dan honderd kilo.

Thomas Teneti voelde zich zo slecht, dat hij nog liever doodging dan zijn gevoelens te delen. En dat nam hij vrij letterlijk: de man probeerde zowat om zich dood te eten. Ongezonde afhaalmaaltijden, pizza's, ... alles wat vol calorieën zat, was goed. "Ongezond eten was voor mij zoals een medicijn", zegt de Australiër. "Het was de  gemakkelijkste oplossing. Nog liever at ik mij dood dan eraan te denken mijn geheim te delen. Ik was bang om de teleurstelling te zien op de gezichten van mijn familie." Thomas groeide op in een religieus gezin, en vond het belangrijk wat zijn ouders van hem dachten.

Maar toen de man uit Queensland bijna 300 kilo woog, veranderde een gesprek met zijn neef zijn leven. In een opflakkering van moed vertelde hij de waarheid: de Australiër viel op mannen. De reactie was niet wat hij verwachtte. "Dat is toch geen reden om het leven op te geven", kreeg hij als antwoord. Later vertelde hij het ook aan zijn ouders. "Ik heb het altijd gedacht, maar ik wilde het zelf niet zeggen of vragen", kreeg hij van zijn moeder te horen. Zijn vader was wel verrast, maar boos of beschaamd was hij niet. "Ik wist toen dat ik op de steun en liefde van mijn ouders kon blijven rekenen."

Het was een grote opluchting en dat veranderde ook op andere vlakken zijn leven. Hij wilde niet langer dood. De vier afhaalmaaltijden per dag ruilde hij in voor gezonder eten. Hij ging drie liter water per dag drinken en sloot zich aan bij PHATT (Putting Health At The Top), een programma om gewicht te verliezen. Plots vlogen de kilo's er af: in vijf maanden tijd verloor hij 100 kilogram. Thomas werd zelfs PHATT-ambassadeur. "Ik hoop dat mijn verhaal ook anderen kan inspireren", zegt hij.
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chris Devlaeminck

  Moesten onze voorouders maar dezelfde mentale weerbaarheid hebben gehad zoals nu velen dan was de mensheid uitgestorven. En als ik de begrijpende commentaren lees gaat het van kwaad naar erger. Binnen hier en 20 jaar loopt 90% van de bevolking de deur van een psycholoog plat.

 • heidi coussens

  Wat een onbegrip. Iemand die zich emotioneel niet goed voelt en zo een alcoholverslaving ontwikkelt, is ziek en moet geholpen worden. Iemand die om dezelfde reden een eetverslaving krijgt, moet gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen? Twee maten, twee gewichten, maar eenzelfde gevecht om mentaal en fysiek gezond te worden.

 • Peter Buyck

  Ik zou de obesen in de wachtzaal bariatrische chirurgie hun verhaal eens laten doen. Veel van hen hebben een psychologisch trauma. Voor de atleten/macho's/macha's onder deze commentatoren is dat trauma misschien banaal maar daarom niet minder belangrijk (een wiegedood, een overleden partner, zware schulden, jobverlies, hypothecaire problemen, ....). Ja ze eten te veel. Als troost.

 • Chris Devlaeminck

  Jarenlang 'worstelde' Thomas Teneti met de kilo’s staat er te lezen. Hij at gewoon teveel, veel te veel. Meer is er daar niet over te zeggen. Altijd maar die excuses of de verantwoordelijkheid bij een ander leggen. Verantwoordelijk zijn voor eigen lichaam en geest is niet in de mode. Daar zijn de psychologen voor op kosten van de samenleving. Emo-eters? Path-etisch!

 • Marlies Schoefs

  Als iedereen met een geheim zich te barsten moet gaan eten.dan zijn er geen mager mensen meer .