Theresa May wil samenwerken met opvolger Johnson: “Je zult mijn volle steun hebben”

EPA
Theresa May - nog heel even de Britse premier - feliciteert haar opvolger Boris Johnson op Twitter. “We moeten nu samenwerken om een brexit af te leveren die voor het hele Verenigd Koninkrijk werkt en om Jeremy Corbyn (de leider van oppositiepartij Labour, red.) uit de regering te houden. Je zult mijn volle steun hebben in het parlement”, klinkt het.

De 55-jarige Boris Johnson werd vanmiddag door de Conservatieve partij aangeduid als nieuwe partijleider. Hij wordt ook de nieuwe Britse premier, wanneer Theresa May morgen haar ontslag heeft ingediend bij de Queen.

Onvrede

Johnson was onder May minister van Buitenlandse Zaken, tot hij vorig jaar ontslag nam uit onvrede met de toegevingen die ze had gedaan in de onderhandelingen met de EU over de brexit. May zal hem echter steunen in het parlement, zegt ze in een tweet “om een brexit af te leveren die voor het hele Verenigd Koninkrijk werkt”. May keert na haar ontslag terug naar het Lagerhuis voor het district Maidenhead, kondigde ze eerder al aan.


In zijn overwinningspeech had Johnson een woord van dank over voor Theresa May. “Het was een privilege in haar kabinet te mogen dienen. De passie en vastberadenheid die ze naar voren bracht in alles wat ze heeft gerealiseerd, zullen haar nalatenschap worden”, zei hij. (lees hieronder verder)

AP

In een eerdere toespraak maande May haar opvolger nog aan om compromissen te sluiten aangaande de brexit. In bewoordingen die volgens toehoorders vooral gericht waren aan Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde ze voor het populisme en het “wereldwijd woekerende” absolutisme.

Ze gaf ook toe dat er niets was waarover ze meer spijt had dan over het feit dat ze het brexitakkoord niet door het parlement kreeg. Het werd maar liefst drie keer verworpen door het Lagerhuis. Ze stelde ook dat ze had geprobeerd om het land te verenigen nadat het verdeeld werd door het brexitreferendum van 2016. 

Novitsjokaanval 

Ze noemde haar strenge houding tegenover de Russische president Vladimir Poetin na de novitsjokaanval in Salisbury en een ambitieus klimaatplan als haar belangrijkste verwezenlijkingen. “Welk pad we ook volgen, het moet duurzaam zijn op lange termijn, zodat de realisatie van de brexit ons land weer bij elkaar brengt. Dat betekent dat er een soort compromis moet zijn”, zei May tijdens haar toespraak voor denktank Chatham House. (lees hieronder verder)

AFP

Mays uitspraken kwamen er enkele dagen nadat Boris Johnson en Jeremy Hunt hun houding tegenover de brexit verhardden en stelden dat een groot deel van het akkoord met de EU op de schop moet, vooraleer ze ermee akkoord kunnen gaan.

Hoewel May erkende dat ze fouten heeft gemaakt, ging ze niet in de op de kritiek dat het brexitakkoord sneuvelde in het Lagerhuis door haar eigen gebrek aan bereidheid tot compromis en haar onvermogen om de parlementsleden te verenigen.

Absolutisme

“Vandaag heeft het onvermogen tot het combineren van principes met pragmatisme en tot het sluiten van compromissen waar nodig, het hele politieke discours in de verkeerde richting gestuwd”, voegde ze eraan toe. “Het heeft geleid tot een vorm van ‘absolutisme’, waarin men gelooft dat je uiteindelijk je zin zal krijgen als je je mening maar lang genoeg en luid genoeg kenbaar maakt. Dit verruwt het openbare debat”, aldus May, die erop wees dat haar beleid altijd gedreven werd door “dingen gedaan krijgen in plaats van ze te zeggen”.

Theresa May kondigde op 24 mei aan dat ze op 7 juni zou vertrekken als partijleider. Ze bezweek onder aanhoudende kritiek op haar aanpak van de brexit.

AFP14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Zoals de cvp,enerzijds,anderzijds. De mensen zijn die hypocrisie méér dan beu. mvg.

 • Jan De Schutter

  Pas op voor populisme m.a.w. luister niet naar het volk/de kiezer...

 • Ben Watford

  De geschiedenis zal de Brexit gelijk geven. Maar vandaag heerst de dictatuur van de EU en velen zien de grote fout niet in.

 • Ben Watford

  Buiten Boris Johnson leven de Britse politici van het populisme van de EU. Brexit zonder dela, zoals de bevolking gestemd heeft en niets anders. De Britten zijn gelukzakken.

 • DIRK VAN DESSEL

  Leve het populisme !