Theresa May roept verdeelde regering bijeen: “Brexit-akkoord nog steeds mogelijk”

Britse premier Theresa May.
AFP Britse premier Theresa May.
Een dag voor een belangrijke Europese top in Brussel heeft de Britse premier Theresa May vandaag haar regering bijeengeroepen voor overleg over haar strategie voor de onderhandelingen over de brexit. Volgens May is een akkoord nog steeds mogelijk, hoewel Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk gisteren nog zei dat de mislukking van de onderhandelingen “meer waarschijnlijk is dan ooit tevoren”.

Volgens de Britse pers kwamen acht eurosceptische regeringsleden gisterenavond nog samen. Het gerucht doet al een tijd de ronde dat ze ontslag zouden nemen indien May doorzet met haar strategie, maar minister van Internationale Ontwikkeling Penny Mordaunt drukte die speculaties vanochtend de kop in. "Niemand neemt ontslag... We proberen de best mogelijke deal voor het land te verkrijgen", verklaarde ze aan de BBC. 

De ministers vrezen dat May Groot-Brittannië na de brexit voor onbepaalde tijd in de douane-unie zal houden. May hoopt zo te vermijden dat er een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland, maar haar critici vrezen dat het land zo "in een tijdelijke, maar potentieel eindeloze douane-unie" zal blijven. 

Zet May door, dan zouden ze een vertrouwensstemming over May als leider van de conservatieven proberen te forceren, aldus The Daily Telegraph. 

Deadline

May verklaarde gisteren in het parlement dat een akkoord met Europa over een geordende boedelscheiding nog steeds mogelijk is, maar Europees president Donald Tusk waarschuwde diezelfde dag dat een brexit zonder akkoord "meer waarschijnlijk dan ooit tevoren is". Hij lanceerde een oproep om "alle mogelijke inspanningen te leveren om het best mogelijke akkoord te bereiken". 

Morgen presenteert May haar visie in de onderhandelingen op een top in Brussel. Nadien beraden de leiders van de 27 EU-lidstaten zich over de volgende stappen op basis van een briefing van de Europese onderhandelaar Michel Barnier. Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie op 29 maart volgend jaar. Tot dusver hebben de onderhandelaars steeds november naar voren geschoven als deadline voor een akkoord over een geordende scheiding.

EPA5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VANGOSSUM

  @Frans Peeters... Als je bereid bent om ook hun levensstandaard, levensduurte ( 50% duurder) mee te nemen, waarom niet?

 • Frans Peeters

  Zwitserland en Noorwegen doen het prima zonder EU is het misschien niet de EU die zich moet aanpassen

 • serge vansteenkiste

  Ze wil niet beseffen dat na het wakker worden van de farce die hen werd verteld de bevolking allang geen Brexit meer wil

 • francois de keyser

  De Engelsen denken nog steeds, Britain rules the world. Hebben steeds een speciale behandeling gehad in de Unie. Maar nooit genoeg. Is dit het einde van Great Britain? Misschien nog Small Britain zonder the Schotten.

 • azaire vanhoutte

  weet je wat Engeland komt er met de jaren bovenop en aan de top ,Europa word een leeg vat de werkende klasse kan deze bureaucraten niet meer betalen wegen grensoverschrijdend gedrag op de lonen schandalig.