Theresa May overleeft kritiek na "rampzalige" speech en blijft aan

De Britse premier Theresa May
photo_news De Britse premier Theresa May
De Britse premier Theresa May blijft aan als leider van de Conservatieve Partij. Dat meldde staatssecretaris Damian Green na afloop van een rumoerig verlopen partijcongres in Manchester.

"Ze is even vastberaden als altijd om door te gaan in haar functie. Ze ziet het als haar plicht om dat te doen en zal hard werken om van deze regering een succesvolle te maken," aldus Green in een interview met de BBC.

De woorden van Green volgen op de chaotisch verlopen speech van May op de jaarlijkse conferentie van de Conservatieve partij, waarin ze werd onderbroken door de komiek Simon Brodkin, die haar een ontslagbrief overhandigde. Ook werd zij tijdens de rede overvallen door hoestbuien. De toespraak had haar leiderschap juist moeten onderstrepen, maar had niet het gewenste effect.

Felle kritiek
Meerdere partijprominenten hadden de afgelopen dagen felle kritiek op het functioneren van de partijleider. Enkelen vonden zelfs dat May moest opstappen. De partijleden die voor de brexit zijn, steunen May over het algemeen. Boris Johnson, de pro-brexit minister van Buitenlandse Zaken, maakt het May de laatste tijd moeilijk, maar tot nu toe beweren zei beiden prima met elkaar door één door te kunnen.

Ook de nationale en internationale media waren niet mild in hun oordeel. De toespraak werd beschreven als "een fiasco", "desastreus", "een speech die haar fataal zal worden", en de situatie als een "Britse droom die nachtmerrie wordt".
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jean petermans

    Het is niet omdat ze vastberaden is dat ze ook nog lang de kans krijgt om door te gaan

  • Jan Van Rompaey

    Verhofstadt zou beter zijn grote mond dichthouden. Waarom is hij hier gaan lopen? Denk maar eens goed na !

  • Niels Thijs

    "maar tot nu toe beweren zei beiden prima met elkaar door één door te kunnen." "zei" en "door één door" toch een beetje beter nalezen volgende keer?