Theresa May neemt wraak op Trump en benoemt opgestapte Britse ambassadeur tot Lord

Kim Darroch gaf in juli zijn ontslag nadat vertrouwelijke berichten van zijn hand over Trump waren gelekt.
AFP Kim Darroch gaf in juli zijn ontslag nadat vertrouwelijke berichten van zijn hand over Trump waren gelekt.
De voormalige Britse ambassadeur in de VS, die in opspraak kwam en opstapte na opmerkingen over president Donald Trump, blijkt door ex-premier Theresa May te zijn benoemd tot Lord en is nu lid van het Hogerhuis. Dat melden Britse media.

Kim Darroch moest in juli opstappen na het uitlekken van geheime memo's waarin hij de regering van president Trump zwaar bekritiseerde. Hij noemde Trump onbekwaam en schreef dat de president onzin uitkraamt en onzekerheid uitstraalt. Hij omschreef de Amerikaanse regering ook als "uitzonderlijk disfunctioneel".

Trump reageerde bijzonder boos op de uitgelekte memo's en noemde Darroch een domme kerel en een "pompeuze gek" waar de Amerikaanse regering niet mee kon werken. Darroch kondigde daarna onder druk aan op te stappen omdat hij zich niet meer in staat zag in Washington DC te functioneren als ambassadeur. Toch bleef May, die toen nog premier was, hem steunen. 

Darroch blijft wel nog aan als ambassadeur tot er een vervanger is gevonden.

May blijkt Darroch nu benoemd te hebben tot Lord: in het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte dat een ontslagnemende premier een lijst mag opstellen van personen die in de adelstand verheven mogen worden en dus ook in het Hogerhuis mogen zetelen. De benoeming geldt voor het leven.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Dus de man zal in de adelstand verheven worden omdat hij de waarheid sprak over Trump. Alhoewel ik de adel totaal achterhaald vind, gun ik die meneer zijn titel van harte.

 • Arthur Westerman

  ©jacques van de velde : een normaal persoon zal er niet wakker van liggen. Trump daarentegen zal er wel weer een twittertirade tegen aan gooien...

 • leen hanssens

  Hoeveel Lord's lopen er rond in het VK?

 • Jean Huysmans

  Dat zegt meer over het niveau van May dan over het niveau van President Trump.

 • Emile De Smedt

  Lord en wat dan nog.Is folklore meer moet het niet zijn.Als May zich pleziertje gunde waarom niet .Zou Trump daarvan wakker liggen?