Theresa May: “Ik heb een sterk gevoel van déjà vu”

AFP PHOTO / PRU
De Britse oud-premier Theresa May heeft in het Britse parlement een oproep gelanceerd om het licht op groen te zetten voor het nieuwe echtscheidingsakkoord dat haar opvolger Boris Johnson met de Europese Unie heeft bereikt. "Zet het nationaal belang voorop", zo maande ze haar medeparlementsleden aan.

De parlementsleden moeten zich vandaag uitspreken over het akkoord over de boedelscheiding dat Johnson donderdag met de Europese Unie heeft bereikt. Ook May presenteerde Westminster akkoorden, maar tot drie keer toe beet ze in het zand, mede dankzij de rebellie van Johnson en een deel van haar conservatieve partijgenoten.

"Ik heb een duidelijk déjà-vugevoel", zei May toen ze zaterdagmiddag het woord nam. Toch gaat de vroegere premier haar opvolger geen koekje van eigen deeg bakken. "Ik rebelleer tegen iedereen die niet wil stemmen om brexit te realiseren", zei ze. Dit akkoord goedkeuren is volgens May de enige manier om de wil van de bevolking te respecteren en een chaotisch vertrek te vermijden. 

Referendum

Het duurde niet lang voor iemand aanstipte dat May een akkoord verdedigt dat een grens in de Ierse Zee dreigt te trekken. Net dat idee, merkte Labour-oppositielid Peter Kyle op, had May in haar periode in Downing Street categoriek afgewezen. Kyle wees erop dat zowel May als Johnson hun deal als de weerspiegeling van de wil van de bevolking presenteren.

 "Als je wil weten wat de Britse mensen denken: vraag het hen!", zo riep hij op tot een referendum over het akkoord.

De uitspraak van May werd onthaald op gelach.
AFP PHOTO / PRU De uitspraak van May werd onthaald op gelach.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Staelens

  Betty Dams, het "dictatoriale" clubje zoals u zegt, heeft ons veel minder gekost dan dat het ons heeft gegeven! Dat de domste Vlamingen zouden stemmen om uit de EU te gaan is allang geweten, kijk maar naar de laatste verkiezingen. Ze zitten liever in een dwangbuis en betalen maar al te graag voor de fratsen van hun afgoden. Niets aan te doen, ze bezien het vanuit hun beperkte verstand!

 • Betty Dams

  Die eu heeft ons alleen nog maar geld gekost en miserie gebracht. Hier durven ze geen referendum te doen, de meerderheid zou ook stemmen om uit deze dictatoriale club te gaan.

 • Wim Impens

  Erik Jagers, ik ken de EU vanbinnen en vanbuiten, en ze is verantwoordelijk voor onze hoge welvaart. Zonder EU was Belgie nu een tweedewereldland.

 • John Stahl

  Durft die nog haar gezicht laten zien? Shaamteloosheid is geen eigenschap van een politieker.

 • erik jagers

  En mevrouw Van Geel, kent u dan de waarheid? Of beter gezegd, kent u de waarheid over de EU? Weet u hoe het er echt aan toe gaat in de EU? Kent u van naaldje tot draadje de wetgeving die de EU op ons loslaat? Natuurlijk niet. Veel mensen weten niet wat de EU uitspookt. Wisten ze het wel, dan bestond de EU al lang niet meer...