Theresa May hekelt "compleet ongepast" taalgebruik Boris Johnson over haar brexitplan

 Theresa May naast Boris Johnson.
Thomson Reuters Theresa May naast Boris Johnson.
De Britse premier Theresa May is "geïrriteerd" door de speculaties over haar politieke toekomst. Dat heeft ze gezegd tijdens een interview met BBC. Het debat over het vertrek uit de Europese Unie binnen iets meer dan zes maanden zou over de toekomst van het land moeten gaan, niet over die van de premier, zei May. Ze hekelde ook dat haar brexit-tegenstander Boris Johnson haar plan vergeleek met "een bomgordel" rond het VK.

Over de speculaties over haar eigen persoon zei May: "Ik ben een beetje geïrriteerd. Dit debat gaat niet over mijn toekomst, maar over de toekomst van de Britse burgers en van het Verenigd Koninkrijk". De Britse premier pleit voor het behoud van nauwe handelsrelaties met de EU-landen na de brexit op 29 maart 2019. May krijgt binnen haar conservatieve partij echter weerstand van de voorvechters van een harde brexit, met een volledige breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

"Dat is waarop ik me concentreer, en waarop we ons allemaal moeten concentreren. Ervoor zorgen dat we een goede deal krijgen van de EU, die de Britse burgers, waar ze ook wonen, bevoordeelt. Dat is hetgeen dat belangrijk is voor ons", aldus May nog.

De Britse premier Theresa May.
Thomson Reuters De Britse premier Theresa May.

May haalde ook uit naar de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die volgens haar een "compleet ongepast" taalgebruik hanteerde toen hij haar brexit-plan vergeleek met "een bomgordel" die vasthangt aan het Verenigd Koninkrijk. Johnson, die gezien wordt als een mogelijke opvolger van May, stapte in juli op als minister uit protest tegen het plan van May om nauwe handelsrelaties met de EU te behouden.

Brussel en Londen hopen tegen de Europese top in oktober een akkoord te bereiken, en als dat niet lukt, moet er ten laatste begin november een deal op de tafel liggen. Dat akkoord moet dan nog door het Britse parlement goedgekeurd worden, waar May slechts een kleine meerderheid heeft. 

Daarnaast moeten de 27 overblijvende EU-landen en het Europees Parlement hun fiat geven.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Willem Sliggers

  May wil enkel het profijt van de unie. Er zijn rechten en plichten.

 • Luc Deville

  Zolang de pers aan de grootste en goorste schreeuwers tien tot twintig keer meer aandacht geef dan aan degenen die oplossingen trachten te zoeken zullen lawaaimakers a la Boris blijven schreeuwen en oplossingen verhinderen.

 • Diane Bernaerts

  May is ongeschikt als premier, maar Johnson zou nog honderd keer erger zijn!

 • Jan De Cock

  Blijft weg uit EU richt een anti EU organisatie vele lanfen zullen volgen

 • raf janssens

  Ze heeft nog 1 kans om haar land te redden : een nieuw referendum uitschrijven.