Theresa May afgetreden, Boris Johnson officieel benoemd tot nieuwe Britse premier

Boris Johnson is vandaag door koningin Elisabeth II tot nieuwe premier van Groot-Brittannië benoemd.
AFP Boris Johnson is vandaag door koningin Elisabeth II tot nieuwe premier van Groot-Brittannië benoemd.
Theresa May heeft vandaag voor een laatste keer Downing Street 10 verlaten en vragen beantwoord in het Britse parlement als Brits premier. Daarna ging ze naar koningin Elizabeth II op Buckingham Palace om formeel haar ontslag in te dienen. De Queen aanvaardde het ontslag van May. Daarna benoemde de koningin Boris Johnson tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Voordat May naar het paleis vertrok, had de 62-jarige politica van de Tory-partij in een korte toespraak in Downing Street afscheid genomen van de Britten. Daarbij dankte ze in het bijzonder haar man Philip, die haar steeds bijgestaan had. 

Emotioneel

Een emotionele May drong er daarnaast bij haar opvolger Boris Johnson op aan een brexit te vinden die de politieke impasse zou doorbreken. Ze zei dat ze trots was op wat ze gerealiseerd had om de economie te verbeteren en de overheidsdiensten te hervormen. “Natuurlijk moet er nog veel gedaan worden. De onmiddellijke prioriteit is onze exit uit de Europese Unie volbrengen op een manier die werkt voor het hele Verenigd Koninkrijk", sprak May.

Theresa May en haar man Philip.
EPA Theresa May en haar man Philip.

Eerder op de dag had May haar laatste optreden in het Britse parlement. Ze doorstond als premier een laatste vragenuurtje, waar het meteen over haar opvolger ging. May verklaarde verheugd te zijn dat ze het stokje kan overdragen aan Johnson. Ze kreeg de lachers bij de oppositie op haar hand toen ze verkondigde dat Johnson een partijcollega is die de kiezers kan brengen wat ze willen en dat hij een goede Conservatieve partijcollega is die ook in haar kabinet heeft gediend. May en Johnson, die ontslag nam als minister, lagen de laatste tijd immers alleen maar met elkaar overhoop.

AFP

Benoemd

Na het ontslag van May kwam Johnson eveneens bij de koningin op bezoek op Buckingham Palace, om tot premier te worden benoemd. Dat is intussen ook gebeurd. “De koningin heeft de heer Johnson ontmoet en hem gevraagd om een nieuwe regering te vormen”, luidt het communiqué van het Britse paleis. “De heer Johnson heeft het aanbod van Hare Majesteit aanvaard en haar handen gekust, toen hij werd aangesteld als eerste minister en Eerste Lord van de Schatkist”, vervolgt het officiële statement.

AP

 “Brexit komt er op 31 oktober”

De nieuwe Britse premier heeft zijn kiezers meteen beloofd dat er “geen indiens of maars” aan te pas zullen komen bij het plan om Groot-Brittanniië uit de Europese Unie te halen tegen 31 oktober, met of zonder een deal met de EU. “En we gaan voor een nieuwe deal, een betere deal... gebaseerd op vrije handel”, zei Johnson aan de pers voor Downing Street, kort nadat hij bij de Queen was geweest. “Ik ben ervan overtuigd dat we een deal kunnen sluiten.”

Hij zei dat Groot-Brittannië er zich ook op moet voorbereiden dat Brussel misschien niet meer zal willen onderhandelen. Dat zou dan neerkomen op een brexit zonder een overeenkomst. 

AP

Raab minister van Buitenlandse Zaken
Dominic Raab wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De euroscepticus uit de nieuwe lichting van de Britse Conservatives stapte vorig jaar uit de regering van May omdat hij het oneens was met haar brexitstrategie. Die was volgens hem te verzoenend met de Europese Unie.

Voormalig bankier Sajid Javid, een zoon van Pakistaanse immigranten, werd tot minister van Financiën benoemd. Hij was minister van Binnenlandse Zaken in de regering-May en vervangt Philip Hammond. Die nam net voor het aantreden van Johnson ontslag omdat hij tegen een brexit zonder akkoord is.

Ook minister van Justitie David Gauke, staatssecretaris voor internationale ontwikkeling Rory Stewart en May’s deputy minister David Lidington dienden hun C4 in.

REUTERS7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jaak Peeters

  Oswald Billiet: meer zelf,: je moet de Britten niet onderschatten! Ze spelen een hoofdrol in het wetenschappelijk onderzoek. Ze hebben nog steeds de sterkste militaire positie in Europa en ze hebben een aantal stevige multinationals. Reken maar dat ze op hun sterke punten zullen inzetten. Het pond zal aanvankelijk dalen en nadien weer opveren. Interessant voor wie geld heeft.

 • EDDY VAN LANDEGHEM

  zijn humor is ongelofelijk ! Hij zal dat wel flikken

 • Geert Vande Walle

  Er zijn ongeveer 66 miljoen Britten en ongeveer 160 DUIZEND (iets van een 0,25%) ervan beslissen wie hun eerste minister word . Als dat geen democratie is !

 • ivan de ridder

  Oswald, de quote is 'I have nothing to offer but blood, TOIL, tears and sweat'. Geenszins van toepassing op Boris Johnson. Britten zijn zo koppig dat ze hun teloorgang niet onder ogen zien.

 • Grete Timmons

  Zelfs om bij de koningin op bezoek te gaan, kamt hij zijn haar niet :)