The day after: Frankrijk blijft niet bij de pakken zitten na brand in Notre-Dame

Felle brand in beroemde kathedraal na meer dan 9 uur geblust

REUTERS
De zware brand die gisterenavond uitbrak in de Notre-Dame in Parijs is na meer dan negen uur volledig geblust. Bij de bluswerken raakten twee politieagenten en een brandweerman lichtgewond. Ondanks het instorten van de torenspits en een deel van het dak, wist de brandweer de stenen structuur van de eeuwenoude kathedraal samen met haar belangrijkste relikwieën en kunstschatten te redden. Er zijn wel “zwakke plekken” vastgesteld, vooral in het gewelf. President Macron belooft dat het monument snel heropgebouwd zal worden. Tal van donateurs hebben al financiële hulp aangeboden. 

Een woordvoerder van de brandweer vertelde aan de Franse krant Le Figaro dat het vuur omstreeks 18.50 uur uitbrak op de zolder van de kathedraal. 

Het historische monument wordt momenteel gerenoveerd. Volgens Le Figaro begonnen de stellingen omstreeks 19 uur in te storten. Het is vooralsnog onduidelijk of de renovatiewerken aan de oorzaak van de brand liggen.

Het gebouw werd geëvacueerd en er werd een grote veiligheidsperimeter ingesteld.

Het vuur breidt zich steeds verder uit. De brandweer heeft moeite om tot bij het vuur te geraken. Op dit ogenblik geraakt het bluswater amper tot bij het vuur. De torenspits van de kathedraal is ondertussen bijna helemaal in vlammen opgegaan en kan elk moment beginnen afbrokkelen. 

AFP
EPA

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo deelt op Twitter mee dat de brandweer het vuur onder controle probeert te krijgen en roept iedereen op om de veiligheidsperimeter te respecteren.

De Notre-Dame, een kathedraal in vroege gotische stijl, is tussen 1163 en 1345 opgetrokken en is een van de beroemdste trekpleisters van Parijs. 

AFP
AFP
AFP337 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Line Breemer

  Voor zoiets is er opeens geld met hopen! Voor de mensen die niet rond komen met hun loon en op straat komen omdat ze hun kinderen geen eten meer kunnen geven, is er geen cent over! Waarom is een mensenleven in deze wereld niets waard, maar om zo een gebouw moeten we allemaal meeleven?

 • George Verbeek

  Zo zie je maar dat er geld genoeg is. Gewoon een kwestie van motivatie. Voor een oude kerk tasten de superrijken meteen in de buidel. Voor hun medemens of het milieu kan er niks af , belastingen betalen ze ook niet, en nu zijn het neens helden?

 • Lucie Vervaeke

  Gelukkig hebben wij deze miljardairs, God zegene hen, Geld geven aan daklozen is niet verboden hoor voor diegenen hieronder die het aanprijzen. Doe het dan en beslis niet dat andere moeten geld geven aan daklozen. Middelen genoeg om geld te verdienen, 1000 restaurants in Parijs waar ze de afwas kunnen doen, bovendien goed betaald.

 • carine francoys

  Marc Peeters zal bom geld kosten hoor vroeger werkten de mensen niet aan zo'n uurlonen zoals nu je moet eens stielman vragen mannekes rekenen door ze...vroeger moesten de mensen veel en hard werken en waren er echte stielmannen...ik bewonder die historische gebouwen van vroeger zo prachtig...kunnen ze niet meer met de werkdruk en hoge kosten

 • de Henau Leen

  Notre dame is de vrouw van de wereld.Ze brengt all culturen bijeen geloof of niet.Symbool van vrede.Groot stuk geschiedenis Napoleon Victor Hugo en zo veel meer.Kunst gotiek mysterie.Ze slaagt er zelf in dat de president zijn politieke bijeenkomsten staak na reactie gele hesjes.Ze geeft werk toerisme en plezier rijkdom aan Parijs en de Fransen.Er bestaat zelf voor de kindjes een Walt Disney film.Wat is daar verkeerd aan.