Thalysschutter verdacht van moordpoging en terrorisme

PHOTO_NEWS
Ayoub El Khazzani, de man die afgelopen vrijdag een aanslag wilde plegen op de Thalys, is in Frankrijk in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk. Hij is in voorlopige hechtenis geplaatst, zo heeft een gerechtelijke bron meegedeeld aan het Franse persbureau AFP.

De verdachte wordt daarnaast ook aangeklaagd voor het bezit en vervoer van zware wapens en betrokkenheid bij een terroristische misdaadgroepering.

De Franse en Belgische veiligheidsdiensten denken niet dat El Khazzani een 'lone wolf' was en vermoeden dat hij hulp heeft gehad bij het verkrijgen van het wapenarsenaal dat hij in de Thalys bij zich had. Hij was in het bezit van een AKM, de modernere versie van de AK-47, met 270 kogels van het kaliber 7,62 en een fles met een halve liter brandstof toen hij vrijdag op de trein van Amsterdam naar Parijs werd overmeesterd. Ook werd zaterdag bekend dat de schutter mogelijk heeft meegedaan aan acties in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Een ander pikant detail steunt de diensten in hun vermoeden over eventuele handlangers. In de dagen na het incident ging zijn Facebookprofiel offline, terwijl de verdachte vastzat. Het Franse l'Express en Europe1 stellen de vraag wie het profiel sloot. Mogelijk wilde iemand met nauwe banden met de verdachte zijn digitale sporen uitwissen.