Thaise soldaat steelt jeep en opent vuur op voorbijgangers: 26 doden, schutter uitgeschakeld

De Thaise soldaat die het vuur opende in Korat.
RV De Thaise soldaat die het vuur opende in Korat.
Een Thaise soldaat heeft een bloedbad aangericht in de stad Korat, ten noordoosten van Bangkok. De man zou volgens de politie een legerjeep gestolen hebben en het vuur geopend hebben op voorbijgangers. In totaal vielen er 26 dodelijke slachtoffers en 57 gewonden. De soldaat zou volgens de Thaise minister-president Prayuth Chan-ocha tot zijn daad zijn gekomen uit wraak over een grondverkoop waarbij hij zich bedrogen voelde. De dader hield zich schuil in de kelder van een winkelcentrum, maar werd doodgeschoten door de veiligheidsdiensten. 

De soldaat zou volgens de politie toegeslagen hebben op verschillende plaatsen in de stad, onder meer vlakbij een shoppingcenter. Lokale media toonden al beelden van de vermoedelijke dader, terwijl hij uit zijn wagen springt voor het shoppingcenter en het vuur opent. 

Posts op sociale media lijken de schietpartij te tonen. Op de beelden zijn geweerschoten te horen en mensen te zien die dekking zoeken. 

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie verklaarde aan de BBC dat de 32-jarige sergeant Jakraphanth Thomma eerst zijn baas aanviel en drie mensen doodde op een legerbasis, onder wie zijn directe overste. Vervolgens stal hij zware wapens en reed hij met een, eveneens gestolen, legervoertuig naar het winkelcentrum. Onderweg zette hij zijn bloedbad verder en schoot onder andere op toevallige passanten nabij een boeddhistische tempel. Aangekomen in het winkelcentrum opende hij het vuur op het winkelend publiek. De politie bestormde het gebouw in een poging de schutter te overmeesteren. Een agent kwam daarbij om het leven. 

De dader zond alles uit op Facebook Live. Die feed werd echter heel snel offline gehaald. De man nam ook een selfie met een geweer en schreef dat hij “zo moe” was. Tijdens de aanval postte hij op Facebook dat “de dood voor iedereen onontkoombaar is”, en vroeg hij “zal ik opgeven?”. Facebook heeft de account ondertussen verwijderd.

Over zijn motief is nog niets bekend. “We weten niet waarom hij dit gedaan heeft. Hij is blijkbaar gek geworden”, zei minister van Defensie Kongcheep Tantrawanit aan Reuters. 

Veiligheidsdiensten schoten de man dood na een urenlange belegering van een winkelcentrum waar hij zich had verschanst. De politie bestormde het gebouw in een poging de schutter te overmeesteren. Een agent kwam om het leven. De militair verschanste zich dan in de kelder van de mall en het kwam opnieuw tot een vuurgevecht met veiligheidsdiensten. Die schoten hem uiteindelijk dood.