Thaise regering en protestbetogers overdenken voorgesteld compromis

UNKNOWN
Leiders van de Thaise regering en duizenden antiregeringsbetogers denken na over een voorgesteld compromis dat een einde moet maken aan de confrontatie in de straten van Bangkok, die steeds meer met geweld gepaard gaat.

De manifestanten bezetten het centrum van Bangkok sinds drie weken. Ze eisen het onmiddellijke ontslag van de regering van premier Abhisit Vejjajiva en spoedige verkiezingen. In totaal verloren 26 mensen het leven en raakten honderden anderen gewond bij een reeks botsingen tussen betogers en veiligheidstroepen. Vandaag versterkten de betogers hun barricaden van autobanden en bamboe voor het geval het leger zou chargeren.

Wachten op feedback

Gisteren zwakte het United Front for Democracy against Dictatorship zijn eerdere eisen af en zei het dat het de manifestatie zou ontbinden als de regering ermee instemt binnen dertig dagen het parlement te ontbinden en binnen negentig dagen verkiezingen te organiseren. "De regering moet hierop reageren", zei woordvoerder Sean Boonpracong vanmorgen. "We wachten op feedback."

Gebruik van geweld
De regering heeft nog niet formeel geantwoord op het jongste voorstel, maar gisteravond weigerde Abhisit zich te laten "intimideren" door de militanten. Legerleider Anupong Paochinda sloot het gebruik van geweld uit om de demonstranten uiteen te drijven. (dpa/ddh)